Velika planina prinaša neznanke za celotno karavano, tudi Tadeja Pogačarja

Dirka Po Sloveniji bo prvič v zgodovini zavila na Veliko planino. Novo asfaltiran vzpon bo velika neznanka za velik del karavane, tudi Tadeja Pogačarja, ki bo na strmini klanca prve kategorije branil zeleno majico.

Kraljevska etapa slovenske pentlje prinaša eno bolj zanimivih etap zadnjih let. Povsem nov vzpon na Veliko planino (8,2 km; 7,6 %) po treh letih zopet poskrbi za klanec prve kategorije, kjer pričakujemo napet boj vsaj za etapno zmago, saj se zdi, da je zelena majica varna na ramenih Tadeja Pogačarja (UAE Emirates).

Kolesarji se jasno ne bodo povzpeli povsem do vrha Velike planine, cilj bo postavljen na Rakovih ravneh, do kamor je bila cesta asfaltirana šele pred kratkim. Končno je tudi Slovenija vstopila v dobo, ko se ceste asfaltirajo za prihod dirke.

Četrta etapa sicer prinaša mnogo več kot le zaključni vzpon na Veliko planino. Že dobrih 50 kilometrov pred ciljem kolesarje čaka zahteven vzpon na Črnivec (10,6 km; 5,7 %), ki bo ponujal možnosti za napade od daleč ali pa le redčenje glavnine.

Profil 4. etape.

Zanimivo bo videti, kakšna bo taktika ekip na Črnivcu. UAE Emiratesom ni potrebno napadati, a v minulih dneh so prav njihovi napadi bili najbolj uspešni. Morda bodo z akcijo poskušali v vrstah Bahrain Victoriousa, ki so bili najbolj aktivni v zadnjih dneh, a so njihovi poskusi vedno služili le kot odskočna deska za tekmece.

Bahrain Victorious bo zopet računal na uspeh Domna Novaka (Bahrain Victorious), ki pa je včeraj imel nekaj težav v zaključku, tako da bo najverjetneje danes le branil tretje mesto v skupnem seštevku.

Postanek v Komendi?

Etapa se bo sicer začela daleč od končnega prizorišča. Karavana se bo na pot podala v Laškem, nato pa preko dveh vzponov tretje kategorije prišla v širšo okolico Kamnika. Na poti se bo peljala tudi skozi Komendo, rojstno mesto Tadeja Pogačarja.

Slovenski as je na novinarski konferenci pred začetkom dirke namignil, da bi se v domačem kraju lahko za nekaj trenutkov ustavil in pozdravil sokrajane ter družino.

Družina mi je bila vedno v veliko podporo, od začetka kariere. Celotna širša družina. Ko bomo prečili Komendo, mi bodo šle kocine pokonci, morda se ustavim, če ne bomo šli prehitro. Komaj čakam, da gremo skozi Komendo,” je povedal mladenič, ki se bo v Komendi z ekipo verjetno postavil na čelo glavnine.

Zapore cest

Cesta na Černivec in naprej proti Veliki planini se bo za promet zaprla ob 11. uri. Od tedaj naprej bo prihod na prizorišče mogoč le s kolesom ali peš.  

Na Rakovih ravneh, kjer bo postavljen cilj, se pričakuje največ ljudi. Tam bo postavljen tudi velik zaslon, kjer si bo mogoče ogledati prvi del etape, zaključek pa si nato lahko ogledate v živo. Vabljeni!

Zapore cest v okolici cilja.
Prejšnji članekDirka po Španiji letos visoko kot še nikoli prej
Naslednji članekUAE Emirates z dvojno zmago potrdili naziv najmočnejše ekipe na dirki