Nihče več ne dvomi o talentu Mathieuja van der Poela. Nizozemec iz dirke v dirko dokazuje, da je eden najboljših kolesarjev za enodnevne preizkušnje, to pa potrjuje tudi dosežek, ki ga je dopolnil na nedeljskem Pariz-Roubaixu.

Vse od leta 1990 dalje sta le dva kolesarja uspela vseh pet spomenikov končati znotraj najboljše deseterice. To sta bila Rolf Sørensen, ki je že končal kariero, in Philippe Gilbert, ki še leto dni ostaja v karavani. Seznam je v nedeljo dopolnil Mathieu van der Poel, ki je za dosežek potreboval občutno manj časa od omenjene dvojice.

Rolf Sørensen

Rolf Sørensen je kraljeval na prelomu 80. in 90. let prejšnjega stoletja. (vir: twitter)

Sørensen je za zavidljivo zbirko uvrstitev v najboljšo deseterico potreboval 11 let. Uspehe je začel zbirati leta 1986, tedaj je Milano-San Remo končal kot deveti. Dve leti kasneje je mesto višje končal na Liege-Bastogne-Liege, leta 1989 pa je dosegel do tedaj najboljšo uvrstitev na spomenikih – bil je četrti na Dirki po Flandriji.

Leto 1991 je bilo zanj izjemno uspešno, nastopil je na vseh petih spomenikih in kar štiri končal v najboljši peterici. Tako je na seznam dodal še Dirko po Lombardiji, manjkala pa mu je le še deseterica na Pariz-Roubaixu. Nanjo je čakal dolgo, a jo leta 1997 naposled le dočakal. V cilj je zapeljal na šestem mestu.  

Sørensen je sicer nastopil na 53 spomenikih in kar 25 končal v najboljši deseterici. Piko na i svoji karieri je postavil z zmagama na belgijskih spomenikih. Liege-Bastogne-Liege je dobil leta 1993, Dirko po Flandriji pa leta 1997.

Philippe Gilbert

Philippe Gilbert je nazadnje osvojil Pariz. Roubaix. Na Milano-San Remo še čaka. (vir: twitter)

Belgijski as je za lov na deseterico potreboval še veliko več časa kot Sørensen. Med prvo in zadnjo uvrstitvijo Gilberta med deset najboljših je minilo štirinajst let. Prvič se je med najboljše uvrstil leta 2005 na Milano-San Remo, ki za zdaj ostaja njegov še edini neosvojeni spomenik. Na La Primaveri je zasedel šesto mesto. Štiri leta kasneje je zbirko že skoraj povsem dopolnil s tretjim mestom na Dirki po Flandriji, četrtim mestom na Liege-Bastogne-Liege in zmago na Dirki po Lombardiji.

Nato pa se je začelo 10-letno čakanje. Gilbert se je izogibal Pariz-Roubaixa, prvič je na njem nastopil leta 2007, nato pa ga na tlakovcih francoskega podeželja nismo videli vse do leta 2018. Tedaj je dirko končal na 15. mestu, leto kasneje pa na velodrom v Roubaixu zapeljal kot prvi.

Gilbert ima na svojem računu 60 nastopov na spomenikih, petkrat je tudi zmagal. Še vedno upa, da bo lahko nekega dne osvojil Milano-San Remo in se tako pridružil izbranemu klubu zmagovalcev na vseh petih spomenikih. Edini, ki ga je osvojil dvakrat, je Dirka po Lombardiji.

Mathieu van der Poel

Van der Poel že ima eno spomeniško zmago. Najhitrejši je bil na Dirki po Flandriji. (vir: twitter)

Nizozemski čudežni deček ni čakal dolgo na deseterico vseh petih spomenikov. V le dveh sezonah in pol je dokazal, da lahko za zmago konkurira na vseh terenih. Prvi uspeh je dosegel leta 2019 na svojem najljubšem spomeniku Dirki po Flandriji, ko je končal na 4. mestu. Leto kasneje je dodal šesto in deseto mesto na Liege-Bastogne-Liege in Dirki po Lombardiji. Letos pa je osvojil še zadnji dve uvrstitvi v deseterico, peti je bil na Milano-San Remo in tretji na Pariz-Roubaixu minuli konec tedna.

Van der Poel je v svoji kratki karieri že zbral osem nastopov na spomenikih in slabši kot trinajsti še ni bil. Lani se je veselil svoje prve zmage, ko je osvojil Dirko po Flandriji, zdi pa se, da je le še vprašanje časa, kdaj bo v zbirko dodal še kakšno.

Merckx mesec hitrejši

Bi lahko Van der Poel nekoč presegel Merckxa, vsaj na spomenikih? (vir: twitter)

Van der Poel je prvo uvrstitev v deseterico vseh petih spomenikov lovil dve sezoni in pol. A v preteklih 14 mesecih je prav tako uspel priti do deseterice na vseh petih dirkah, hitrejši od njega pa je bil le veliki Eddy Merckx, ki je deseterico na vseh spomenikih dosegel v razmaku 13 mesecev.

Merckx je začel z zmago na Milano-San Remo leta 1966, v istem letu pa je bil še osmi na Liege-Bastogne-Liege in drugi na Dirki po Lombardiji. Leto kasneje je dodal še tretje mesto na Dirki po Flandriji in šesto na Pariz-Roubaixu. Merckx je v svoji karieri sicer osvojil kar 19 spomenikov.

Čeprav Van der Poel ni presegel legendarnega ‘Kanibala’, pa se zdi, da bi to v normalnih razmerah storil brez težav. Prestavljanje Pariz-Roubaixa, kjer je dodal še zadnji košček v svoj mozaik, je botrovalo k daljšemu časovnemu razmiku med uvrstitvami v deseterico. Če bi bila dirka izvedena že leta 2020, bi imel Van der Poel resne možnosti za dosego najhitrejše spomeniške deseterice.