Belgijsko mestece Boom je gostilo blatno ciklokrosaško preizkušnjo, ki je bila v soju žarometov predvsem zaradi povratka Wouta van Aerta na ciklokrosaško kolo. Belgijec je upravičil vlogo prvega zvezdnika in prišel do prepričljive zmage.

Še nekaj dni nazaj ni bilo jasno, ali bo Wout van Aert sploh lahko nastopil na dirki v Boomu, saj so ga pestile zdravstvene težave. Tudi njegov trener je poudarjal, da bo v primeru nastopa zadovoljen že z uvrstitvijo svojega varovanca med najboljšo peterico.

Vse skrbi so bile odveč. Van Aert se je pojavil na štartni črti in v naslednji uri dirkanja povsem pokoril konkurenco. Tudi padec v predzadnjem krogu mu ni mogel preprečiti zmage z visoko prednostjo, ki napoveduje izjemno nadaljevanje ciklokrosaške sezone.

Član Jumbo-Visme se je v tekmovalni pogon vrnil prvič po oktobru, ko je cestno sezono končal na prav tako blatnem Pariz-Roubaixu. Sezona ciklokrosa sicer teče prav od takrat, zaradi česar so bili konkurenti celo v prednosti pred Van Aertom, a slednji je bil danes razred zase.

Prvi krog je Van Aert odvozil taktično modro in v prvi vrsti skrbel le, da ostane na kolesu. Vendar pa ni dolgo čakal, da se je otresel najbližjih zasledovalcev, saj je že ob koncu drugega kroga užival 15-sekundno prednost pred vodilnim tekmovalcem v svetovnem pokalu Elijem Iserbytom.

Edino napako je Van Aert storil v predzadnjem krogu, ko je padel v gostem blatu. (vir: twitter)

Prednost je nato iz kroga v krog le rasla in tekmeci so se počasi vdali v usodo. V predzadnji krog je Belgijec vstopil s skoraj dvema minutama prednosti, a nato storil edino napako na današnji dirki. V gostem blatu je padel s kolesa, zaradi česar je moral zaviti v “bokse”, a kljub temu ohranil več kot dovolj prednosti, da je dirko mirno pripeljal do konca. Na drugem mestu je dirko končal Toon Aerts, stopničke pa je dopolnil Lars van der Haar.

Sezono ciklokrosa je v Boomu sicer začel tudi Tom Pidcock, ki pa se na težki progi ni znašel najbolje. V želji po priključitvi skupini najboljših se je kar dvakrat znašel na tleh, posledično pa višje od sedmega mesta ni uspel priti.