Po 21 letih v karavani je konec kariere Alejandra Valverdeja le na vidiku. Potem ko je svojo upokojitev v preteklosti že večkrat prestavil, pa tokrat zatrjuje, da bo sezona 2022 resnično njegova zadnja.

Španski stari maček Alejandro Valverde je kolesarsko kariero začel, še preden so bili nekateri aktualni člani karavane sploh rojeni. V tem času si je priboril status enega najbolj spoštovanih kolesarjev in čeprav je v zadnjih letih njegova forma začela upadati, pa tu in tam še vedno lahko poseže po zmagi na najvišjem nivoju.

Prav konkurenčnost je ena izmed stvari, ki ga je tako dolgo držala v karavani. Španec je v preteklosti že večkrat napovedal, da se po koncu sezone poslavlja, a vselej ga je nekaj prepričalo, da kariero podaljša še za dodatno leto.

Sprva je napovedal, da se bo poslovil po koncu sezone 2020, saj si je želel še zadnjič nastopiti na olimpijskih igrah. Te so bile naposled prestavljene, skladno z njimi pa se je prestavila tudi Valverdejeva upokojitev. A že letos sredi sezone je spoznal, da bi rad dirkal še naprej in tako konec kariere prestavil na zaključek sezone 2022.

Letošnjo Dirko po Španiji je moral, zaradi grdega padca, predčasno končati. (vir: twitter)

Valverde je bil v teh dneh gost španskega radia Sports Radiogaceta. V pogovoru je potrdil, da bo sezona 2022 resnično njegova zadnja, saj je prišel njegov čas, hkrati pa nima več resnih izzivov, h katerim bi stremel.

2022 bo zagotovo moje zadnje leto. To povem povsem prepričan, sem 100-odstoten,” je povedal ‘mladenič’, ki ima na svojem računu kar 130 zmag.

“Čeprav je moja forma pri 42 letih precej dobra, pa nima smisla nadaljevati po 21 letih v poslu. Kaj več si lahko še želim? Prišel je moj čas.”

Valverde želi zadnjo sezono izkoristiti za časten sloves od karavane. Napovedal je, da bo izpustil Dirko po Franciji, kjer bo glavna vloga pripadla Enricu Masu. Mesto bo tako raje zasedel na domači Dirki po Španiji, ki mu pomeni največ.

“V zadnji profesionalni sezoni želim uživati. Nimam še načrta sezone, a že na začetku je Dirka po Franciji izključena.”

“Upam, da bom dirkal na Vuelti, preučili pa bomo tudi traso Gira. Potem so tu še klasike in vse dirke španskega kolesarja.”

Valverde namerava tudi po koncu kariere ostati močno povezan s kolesarstvom in Movistarjem. Z ekipo ima sklenjen dogovor, da se jim v sezoni 2023 pridruži kot član osebja.

“Ko se upokojim, imam še dve leti sklenjeno pogodbo z Movistarjem. Ekipi bom skušal pomagati po najboljših močeh, predvsem s treniranjem mladih kolesarjev, kar mi je še posebej pri srcu,” je še dodal 41-letnik.