V Mariboru se začenja iskanje državnega prvaka

V Mariboru se bo danes odvilo državno prvenstvo v cestni dirki. Na štartu bo nekoliko okrnjena konkurenca, manjkal bo tudi branilec naslova Matej Mohorič, a vseeno bomo lahko na delu spremljali štiri člane svetovne serije.

Dogajanje se bo začelo na osrednjem štajerskem stadionu Ljudski vrt, od koder se bodo člani podali na 167 kilometrov dolgo krožno traso po Mariboru. Deset krogov kasneje se bo prav pred domom NK Maribora odločalo o novem državnem junaku.

Kolesarje v desetih 16,7-kilometrskih krogih čaka tudi nekaj vzpona. Trasa sicer še zdaleč ni gorska, v najboljšem primeru jo lahko opišemo za razgibani, saj skupno ponuja 1600 višinskih metrov.

Večji del jih bodo nabrali na osrednji točki vsakega kroga – vzponu na Rošpoh. Gre za kratek, a strm vzpon, ki se bo kolesarjem vsak krog zdel strmejši. Le 1,1 kilometra dolg vzpon se namreč ponaša s povprečnim naklonom 7,4 odstotka, na določenih odsekih pa doseže tudi naklon do 20 odstotkov.

Trasa kroga državnega prvesntva.

Štirje kolesarji svetovne serije

Tako kot na četrtkovem državnem prvenstvu v vožnji na čas, bomo tudi danes na delu lahko spremljali nekaj kolesarjev svetovne serije. Četrtkovega zmagovalca Jana Tratnika sicer ne bo v karavani, manjkal pa bo tudi branilec naslova Matej Mohorič.  

Oba člana Bahrain Victoriousa sta sklenila, da z mislijo na Dirko po Franciji, državno prvenstvo raje izpustita. V karavani so se namreč v zadnjem času zopet začele okužbe s Covidom-19, zato Tratnik in Mohorič ne želita tvegati.

Boj za naslov se je tako nekoliko odprl. Morda se je tudi zato za nastop zadnji hip odločil Luka Mezgec, ki mu pripada vloga prvega favorita. Naš najboljši šprinter bo sploh edini Slovenec, ki bo združil nastop na državnem prvenstvu v cesti dirki in na Dirki po Franciji.

Tudi pri Bahrain Victorious pa imajo vseeno svoje adute. V članski konkurenci bodo stavili na Domna Novaka, ki letos kaže izjemne predstave. V kategoriji do 23 let pa bo v rdeče-črnem dresu nastopal Matevž Govekar.

Izpostaviti je potrebno tudi Jana Polanca, ki bo edini predstavnik UAE Emiratesov na državnem prvenstvu. Tadej Pogačar je namreč že pred časom sporočil, da ga na državnem prvesntvu ne bo, saj se bo posvetil pripravi na Dirko po Franciji. Za enako potezo se je odločil tudi Primož Roglič.

Na štartu bo sicer še nekaj zanimivih imen, močno zasedbo v boj pošilja Adria Mobil, ki upa, da lahko Kristjan Hočevar, Nik Čemažar, David Per ali celo Kristjan Koren presenetijo prvokategornike. Pričakujemo lahko, da bo novomeško moštvo velik del dirke preživelo na čelu glavnine, nenazadnje se ponašajo z najbolj številčno zasedbo.

Celotno štartno listo lahko najdete tukaj.

Prenos na MMC TV

Državnega prvenstva žal ne bo mogoče spremljati preko televizijskih sprejemnikov, a za razliko od četrtkovega državnega prvenstva v vožnji na čas, ko smo bili gledalci povsem brez slike, bo tokrat za prenos poskrbljeno.

Dirko boste lahko od 16:45 dalje lahko spremljali na MMC TV.

Prejšnji članekVan der Poel s 3200 € vrednim dresom v lov na rumeno majico
Naslednji članekKristjan Koren pri 35. letih do prvega naslova državnega prvaka