V Astani je spet pestro, umika se Premier Tech

Kanadsko podjetje Premier Tech je naznanilo, da se po koncu sezone (začasno) umika iz sveta kolesarstva. Odpovedujejo se solastništvu in imenskemu sponzorstvu Astane, saj imajo s preostalimi lastniki drugačno vizijo o prihodnosti ekipe.   

Po štirih letih sodelovanja se končuje skupna pot Astane in Premier Techa. Kanadsko podjetje je pred letošnjo sezono celo zavzelo večjo vlogo pri vodenju moštva, vmešali so se v lastniško razporeditev, hkrati pa zavzeli tudi mesto v imenu ekipe.

Astana je pred letošnjo sezono nujno potrebovala denarna sredstva, saj so sredi težkih covid časov kazahstanski delničarji sporočili, da zmanjšujejo finančni priliv. Na pomoč je tedaj priskočil Premier Tech, ki je zagotovil finančno stabilnost, a obe strani imata na delovanje moštva očitno preveč različen pogled, da bi lahko še naprej uspešno sodelovali.

Direktor Premier Techa Jean Balanger je sporočil, da se po koncu sezone njegovo podjetje umika iz lastniške in sponzorske sheme ekipe in vodenje v celoti vrača v roke kazahstanskih delničarjev. Yana Seel, direktorica moštva, je pomoč kanadskega podjetja sicer označila kot ključno v težkem obdobju.

»Ponosni smo, da smo sodelovali z njimi med nekaterimi ključnimi dogodki, kot so etapne zmage na Dirki po Franciji in zmage na spomenikih,« je povedala Seelova.

»Čeprav smo upali na dolgoročno partnerstvo med Premier Techom in našimi kazahstanskimi delničarji, pa žal ni bilo mogoče uskladiti vizije o prihodnosti ekipe. Premier Tech bo tako po sezoni prenehal z investicijami v moštvo.«

»Rada bi se zahvalila Jeanu Belangerju in podjetju Premier Tech za vso podporo ekipi, še posebej v zadnjih dveh sezonah med pandemijo Covida-19. Veselimo se, da skupaj uspešno končamo sezono.«

Prekinitev sodelovanja žalosti tudi Belangerja, ki je upal na plodnejšo skupno pot.

»Žal je med našim pogovorom in načrtovanjem prihodnosti postalo jasno, da si ne delimo iste vizije, saj nismo uspeli najti dogovora, ki bi odgovarjal obema stranema.«

Po besedah Belangerja bo Premier Tech ostal tesno povezan s kolesarstvom na najvišji ravni, svoj finančni vložek namreč nameravajo nameniti drugi ekipi, a za zdaj še ni jasno kateri.

»Premier Tech je predan kolesarstvu in v bližnji prihodnosti bomo naznanili naslednjo fazo prisotnosti v glavnini in World Tour svetu,« je še dodal.

Astana je tako ponovno v povsem kazahstanskih rokah in kmalu lahko pričakujemo spremembe. Tik pred Dirko po Franciji so presenetili z novico, da iz moštva odpuščajo Aleksandra Vinokourova, ki je bil eden ključnih mož pri ustanovitvi ekipe. Prav lahko se zgodi, da se Kazahstanec kmalu spet vrne in tako opusti misli na tožbo, ki jo je napovedal po prisilnem odhodu.

Prejšnji članekJoao Almeida za rekordno dolgo združil moči s Tadejem Pogačarjem
Naslednji članekPascal Ackermann krepi šprinterski oddelek UAE Emirates