Uspehi Evenepoelu prinesli kapetansko vlogo na svetovnem prvenstvu

Remco Evenepoel ima za seboj dobro pomlad, krona katere je zagotovo zmaga na Liege-Bastogne-Liegu. Prav ta pa mu je prinesla tudi deljeno kapetansko vlogo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Avstraliji.  

Belgija ima od vedno izjemno močno reprezentanco, sedanja generacija pa je še razred ali dva nad zasedbami minulih let. Na papirju imajo verjetno celo najmočnejšo reprezentanco, a v preteklosti so jih kaznovali razdori v ekipi.

V lanskem letu je bil nesporni prvi mož ekipe Wout van Aert, kar je šlo v nos Remcu Evenepoelu. Spor med zvezdnikoma se je začel že na olimpijskih igrah v Tokiu, dokončno pa se zaostril na domačem svetovnem prvenstvu v Leuvenu.

Evenepoel je na dirki za mavrično majico sodeloval v pobegu in trošil potrebne moči za pomoč Van Aertu. Slednji je naposled v zaključku ostal sam in hitro popustil, Belgijci pa so ostali brez odmevnega rezultata.

Prav dosti pri vzpostavitvi lepših odnosov ni pripomoglo niti dejstvo, da je Evenepoel po dirki javno oznanjal, da je imel ta dan ” prave noge za osvojitev naslova svetovnega prvaka” ter da je izpustil ekipni sestanek po dirki.

Začela se je javna vojna med zvezdnikoma, ki še vedno traja, čeprav sta oba že napovedala, da naj bi se v kratkem sestala in končno zakopala bojno sekiro. Belgijski navijači si tega zagotovo želijo, saj si na svetovnem prvenstvu v Avstraliji zopet želijo le enega – naslova svetovnega prvaka. Do tega pa bodo njihovi kolesarji prišli le, če bodo povsem složni.

Z zmago na Liege-Bastogne-Liege je Evenepoel dokazal, da je vreden sokapetanske vloge. (vir: twitter)

Selektor belgijske izbrane vrste Sep Vanthourenhout je v upanju po boljši slogi ekipe že sedaj napovedal, da bosta Van Aert in Evenepoel na svetovnem prvenstvu dobila enakovredno vlogo. Oba bosta poveljevala ekipi, stanje na cesti pa bo odločilo, kdo bo na koncu tisti, kateremu se bo dokončno podredil tudi preostal del reprezentance.

Na svetovno prvenstvo ne bomo več odšli le z Woutom v kapetanski vlogi, kot smo to naredili lani. Če bosta oba dosegla trenutni nivo tudi v septembru, bomo v Avstralijo odšli z močno ekipo,” je povedal Vanthourenhout.

Belgijec v rivalstvu prvih zvezdnikov ne vidi težav, saj je mnenja, da med njima vlada vzajemno spoštovanje.

Nisem še govoril z njima glede svetovnega prvenstva v Avstraliji, a sem opazil, da se Remco in Wout spoštujeta.”

Ob Evenepoelu, ki je letos že osvojil Volto ao Algarve in v nedeljo še Liege-Bastogne-Liege, ter Woutu van Aertu, ki ima na svojem računu že tri zmage, bi lahko vlogo zaščitenega kolesarja dobil še Dylan Teuns. Po dveh slabših sezonah je letos spomladi zopet našel svoj pravi jaz, kar je dokazal z zmago na Valonski puščici in prvi etapi Dirke po Romandiji.

Prejšnji članekFabian Cancellara ustanavlja lastno ekipo
Naslednji članekZeeman o Rogliču: “Ni še povsem 100-odstoten, a gre v pravo smer”