Ura resnice za mavrično majico svetovnega prvaka

Knokke-Heist bo prizorišče štarta vožnje na čas svetovnega prvenstva. Danes se bodo udarili moški, med katerimi imamo dva predstavnika tudi Slovenci. Žal ne sodita v najožji krog favoritov, a vseeno bosta poskušala poseči čim višje.

Trasa za močne in velike fante

Kolesarje čaka 43,3 kilometra dolga povsem ravninska trasa. Tradicionalno se na tovrstnih profilih najbolje znajdejo močni kolesarji, ki jih tudi danes pričakujemo v ospredju.

Trasa kronometra. (vir: UCI)

Prav pomanjkanje višinskih metrov ne odgovarja Tadeju Pogačarju, ki zaradi svoje lahke telesne konstrukcije blesti predvsem na težjih razgibanih ali celo gorskih kronometrih. V izjavi za RTV Slovenija je priznal, da ga prav pomanjkanje višinskih metrov oddaljuje od mest favorita.

»Je zelo ravninski [kronometer], mislim, da ima 50 višinskih metrov v 43 kilometrih. Res je raven,« je povedal Pogačar. Na trasi je sicer 78 višinskih metrov, a tudi te ne bodo odigrali ključne vloge.

»Je daljši, precej daljši, kot je bil na evropskem prvenstvu, kar mi bolj odgovarja, še posebej če najdem svoj pravi ritem. Upam, da odpeljem soliden kronometer,« je še dodal

>> ŠTARTNI ČASI VOŽNJE NA ČAS <<

Trasa je veliko bolj pisana na kožo Janu Tratniku, ki se odlično znajde na ravninskih kronometrih. A Idrijčan je z Dirke po Španiji prišel povsem izpraznjen, priznava, da je treniral precej manj, kot bi bilo potrebno, a vseeno bo skušal doseči viden rezultat.

»Vuelta je bila resnično zahtevna. Bilo je vroče, dirkanje je bilo intenzivno. Morali smo opravljati veliko dela, tako da sem potrošil veliko energije,« je povedal vidno utrujeni Tratnik.

 »Ko je bilo konec dirke, sem bil zelo vesel. Vzel sem si prost teden z lahkimi vožnjami. Sem prihajam brez pravega treninga. Opravil sem le krajše treninge za aktivacijo.«

»Ne bom si očital slabega rezultata, saj je za menoj že dolga sezona. Rad bi le še iztisnil zadnje atome moči,« je še dodal.

Konkurenca izjemno močna

Na štartni listi je 58 kolesarjev, a kar nekaj je ti. »kolesarskih eksotov«, ki ne morejo resno konkurirati najboljšim. A kljub temu se bo v boj podalo veliko izjemno dobrih kronometristov, ki bodo naskakovali sam vrh.

Prvi favorit za zmago je Filippo Ganna, ki bo skušal še drugo leto zapored obleči majico svetovnega prvaka. A Italijan je bil prvi favorit tudi na evropskem prvenstvu, kjer pa je moral priznati premoč Stefanu Küng, ki bo nastopal tudi na danes.

Domače občinstvo bo imelo visoka pričakovanja od Wouta van Aerta, ki sicer naslov v prvi vrsti lovi na cestni dirki. A Belgijec lahko postane prvak v obeh disciplinah in zagotovo si želi tako prestižnega naziva.

Pozornost bo potrebno nameniti tudi Remcu Evenepoelu, tretjemu z evropskega prvenstva. Tudi on ima pogled usmerjen proti cestni dirki, a tudi kronometer lahko odpelje zelo dobro.

Tu so potem še Kasper Asgreen, Remi Cavagna, Stefan Bissegger in Mikkel Bjerg, ki lahko na dober dan posežejo povsem na vrh.

Prejšnji članekSVETOVNO PRVENSTVO: Štartni časi vožnje na čas
Naslednji članekFilippo Ganna preprečil zmagoslavje ljubljenca domačega občinstva