UAE Emirates v boj s Pogačarjem, a brez Polanca

UAE Emirates so razkrili zasedbo, ki bo skušala še tretje leto zapored Tadeja Pogačarja pripeljati na najvišjo stopničko Dirko po Franciji. V izbrani osmerici je žal le en Slovenec, v izbor namreč ni prišel Jan Polanc, ki je bil imenovan za rezervo.

Tadej Pogačar je prvi favorit za vnovično zmago na Dirki po Franciji. Že dve leti kraljuje največji dirki na svetu, prevlade pa ne namerava prekiniti.

Če je bil Slovenec v preteklih letih nekaj slabše podprt s strani ekipe, so Arabci problem v zadnjem času resno naslovili in v ekipo pripeljali številne okrepitve. V prvi vrsti so na trgu iskali hribolazce, ki bodo v ključnih trenutkih dirke lahko ob Pogačarju. Prav nove moči se bodo letos dokazovale ob slovenskem asu.

Pogačar bo v Franciji nesporna številka ena ekipe, prav vsi kolesarji bodo podrejeni njegovemu uspehu. Okoli njega je postavljena uravnotežena zasedba, ki bi se (vsaj v teoriji) morala odlično znajti na vseh terenih, tudi tlakovcih pete etape.

V gorah bo Pogačar lahko računal na pomoč Rafala Majke, Brandona McNultyja ter dveh novih članov ekipe Georga Bennetta in Marca Solerja. Več kot polovica pomočnikov bo torej svoje delo opravljala v gorah, ravno tam, kjer je 23-letniku v preteklosti primanjkovalo pomoči.

Tudi na preostalih terenih pa bo Slovenec dobro zavarovan. Delo na eni ključnih etap dirke – tlakovani 5. etapi – bo v prvi vrsti padlo na ramena Mattea Trentina, izvrstnega kolesarja za klasike. Ravninski predeli in rezanje zraka v “nepomembnih” delih dirke pa bo prepuščeno Vegardu Stakeju Laengenu in Mikkelu Bjergu.

UAE Emiraes v Francijo torej pošiljajo močno zasedbo, a doma puščajo še nekaj kvalitetnih kolesarjev. Potrebno je izpostaviti Jana Polanca, ki je ob prvi Pogačarjevi zmagi na Touru dogajanje spremljal iz prve vrste. Že lani pa v Francijo ni potoval, kar je takrat užalostilo Gorenjskega volka, a je sprejel, da je to šport, kjer čustva niso odločilen faktor.

Manjkal bo tudi Marc Hirschi, ki je bil lani pripeljan kot izjemna okrepitev, a se za zdaj v dresu UAE Emirates še ni izkazal. Tudi letos je njegova forma v najboljšem primeru povprečna in šefi so se odločili, da ga pustijo doma.

Dirka po Franciji se bo začela v petek s posamično vožnjo na čas. Uvodne etape bo gostila Danska, nato pa se karavana vrne v domovino dirke, kjer bo 24. julija razglašen zmagovalec.

Prejšnji članekMark Cavendish z naslovom državnega prvaka vložil kandidaturo za Dirko po Franciji
Naslednji članekQuickStep-Alpha Vinyl v Francijo brez Alaphilippa in Cavendisha