V Parizu je direktor Dirke po Franciji Christian Prudhomme predstavil traso, na kateri se bodo v prihodnji sezoni kolesarji borili za rumeno majico. Vse skupaj se bo začelo 1. julija, končalo pa 24. julija.

V sezoni 2022 bo Dirka po Franciji sestavljena iz šestih ravninskih, sedmih razgibani in šestih gorskih etap, videli pa bomo tudi dva posamična kronometra. Kar pet od šestih gorskih etap se bo končalo na vrhu vzpona.

Štart bo že v petek gostil Kopenhagen

Že nekaj časa je znano, da bo veliki štart dirke gostil Kopenhagen. Danski prestolnici z okolico bodo pripadle tri etape, prva pa bo na sporedu že v petek, 1. julija, in ne v soboto, kot smo vajeni iz preteklih let. Razlog za to je, da bo po danskem delu dirke na sporedu prost dan za selitev karavane v Francijo.

Francoska pentlja se bo ponovno začela s posamično vožnjo na čas. Trinajst kilometrov po ulicah Kopenhagna bo že razkrilo razmerja moči med favoriti, a razlike še ne bodo velike.

Kronometru bosta sledili dve etapi, ki bosta namenjeni šprinterjem. Na obeh bo sicer kolesarjem grozil veter, še posebej v drugi etapi, ko bo karavana prečila osemnajst kilometrov dolg most, ki povezuje danska otoka Zealand in Funen. Večjih razlik sicer ne re pričakovati, favoriti za končno zmago bodo namreč še hranili moči.

Po štirih letih zopet tlakovci

Dirka se bo po dnevu za selitev nadaljevala v Dunkirku, gledalci pa bomo nestrpno pričakovali predvsem drugi dan na francoskih tleh. Peta etapa bo namreč karavano vodila preko tlakovcev v okolici Roubaixa, ki jih na Touru ni bilo že vse od leta 2018.

Prudhomme je razkril, da bomo videli 11 tlakovanih odsekov, od tega jih bo kar pet povsem nepoznanih, saj niso še bili vključeni na Dirko po Franciji, niti na Pariz-Roubaix. Etapa se bo končala v Arenbergu, kjer leži znameniti tlakovani odsek, ki vodi skozi gozd, a ta v dirko žal ne bo vključen.

Enajst tlakovanih odsekov bo poskrbelo za dramo že na začetku dirke. (vir: twitter)

Še šestič v enajstih letih na La Planche des Belles Files

Sedma etapa dirke se bo končala na znameniti planoti Lepih deklet. Slikovita planota je bila na dirko vključena že v zadnjih dveh letih. Leta 2019 je na njej slavil Dylan Teunes, lani pa je kronometer življenja na vzponu prikazal Tadej Pogačar.  

Tokrat se kolesarji ne Planche des Belles Filles ne bodo merili v kronometru, pač pa bo šlo za navadno etapo. Prav zaradi tega bo klanec nekoliko daljši, saj bo ciljna črta postavljena nekoliko višje, kolesarji pa bodo morali posledično zadnjih nekaj metrov premagati po makadamu.

Dirka štirih držav

Lani je Dirka po Franciji zaradi omejitev ostala znotraj meja države, letos pa bo kar trikrat zavila preko meje. Po začetku na Danskem se bo v šesti etapi na kratko preselila v Belgijo, veliko daljši postanek pa bo naredila v Švici.

Karavana bo osmo etapo končala v Lozani, kjer ima sedež Mednarodni olimpijski komite. Dan kasneje pa se bo etapa začela ob domovanju UCI-ja v Aiglu in se po dolgem krogu v njegovi okolici preko prelaza Morgins vrnila v Francijo.

Alpe bi že lahko bile odločilne

Z vstopom v Švico se bo karavana tudi prvič podala v Alpe. Tokrat bodo na sporedu pred Pireneji, a ob prvem pogledu se zdi, da bodo bolj odločilne od gorskega masiva na jugu države.

Enajsta etapa bo dolga le 150 kilometrov, a bo postregla s precej zahtevnim profilom. Najprej se bodo kolesarji podali preko prelaza Telegraphe (11,9 km; 7,1 %), sledi najvišja točka dirke prelaz Galibier (17,7 km; 6,9 %), ki ga imamo Slovenci zaradi prve etapne zmage Primoža Rogliča v lepem spominu. Na vrhu dneva še ne bo konec, saj po spustu sledi še vzpon na prelaz Granon (11,3 km; 9,2 %)

Profil 11. etape. (vir: twitter)

Vrača se Alpe d’Huez

Poleg tlakovcev je bil z največjim navdušenjem sprejet povratek Alpe d’Hueza (13,8 km; 8,1%). Videli ga bomo na 12. etapi, ko bo v Franciji praznik Bastilje, zato lahko ob cesti pričakujemo nepregledno množico. Še preden pa se bo karavana spopadla z 21 serpentinami, ki vodijo do smučarskega središča, pa bo morala vnovič premagati vzpon na Galibier, ki ga bodo spoznali že dan prej.

Profil 12. etape. (vir: twitter)

Zatišje pred nevihto

Po etapi z Alpe d’Huezom bo dirka zapustila Alpe in se odpravila v smeri proti Pirenejem. Naslednje štiri etape bodo tako namenjene predvsem ubežnikom in šprinterjem, vmes pa kolesarje čaka še zadnji dan počitka.

V 17. etapi se bo dirka končno dotaknila Pirenejev in tam preživela dva dni. Dve etapi v gorah bosta ponudila zadnje možnosti za napade tistim, ki ne morejo računati na uspeh na kronometru.

Le 130 kilometrov bo dolga 17. etapa, ki se bo najprej povzpela na prelaz Aspin (12 km; 6,5 %), sledi nekaj lažji prelaz Hourquette d’Ancizan (8,2 km; 5,1 %), pred zaključkom pa bo potrebno premagati še Val Louron-Azet (10,7 km; 6,8 %). Etapa se bo zaključila na vrhu Peyragudesa (8 km; 7,8 %).

Profil 17. etape. (vir: twitter)

Dan kasneje bodo noge še bolj jokale. Čeprav bo na sporedu zopet relativno kratka etapa, pa bo na njej potrebno premagati več kot 4000 višinskih metrov. Dogajanje bo razživel prelaz Aubisque (16,4 km; 7,1 %), sledi prelaz Soulor, ki ni kategoriziran, saj ga bo karavana prešla med spuščanjem z Aubisqua.

Pestro nadaljevanje etape bo ponudil vzpon na Spandelles (10,3 km; 8,3 %), po spustu pa je na sporedu še zadnji klanec Hautacam. Glavnina bo do takrat verjetno že pošteno zredčena, 13,6 kilometra dolg klanec pa bo poskrbel še za zadnjo selekcijo, saj bo povprečni naklon znašal 7,8 odstotka.

Profil 18. etape. (vir: twitter)

Predzadnji dan dolg kronometer

Format dirke s kronometrom na predzadnji dan se je v zadnjih letih dobro prijel, zato se organizatorji držijo preverjenega načrta. V dvajseti etapi bomo tako videli še drugo posamično vožnjo na čas, ki bo precej daljša od tiste na začetku dirke.

Kolesarje čaka 40 kilometrov pretežno ravne trase, ki se nekoliko razgiba le v zadnjih kilometrih, a nakloni ne bodo dovolj veliki, da bi igrali resno vlogo. V ospredju tako pričakujemo specialiste za vožnjo na čas, medtem ko bodo kolesarji za skupni seštevek branili svoja mesta.

Profil 20. etape. (vir: twitter)

Zaključek s parado šampionov

Tako kot vedno se bo tudi tokrat dirka končala v Parizu. Kolesarji bodo naredili osem krogov po Elizejskih poljanah, preden bo v večernih urah na velikem odru okronan novi (ali stari) zmagovalec največje kolesarske dirke.

Vive le Tour!