Tom Dumoulin se je odločil: “Nadaljeval bom kariero”

Tom Dumoulin se je po petmesečnem premoru vrnil na Dirki po Švici, a ves čas poudarjal, da so njegov glavni cilj olimpijske igre. Dlje od njih tedaj še ni videl, a zadnji meseci so v njem zopet vzbudili ljubezen do kolesarstva in srebro na olimpijski vožnji v čas je še dodatno potrdilo, da si želi ostati v karavani.

Na začetku letošnje sezone, še preden se je ta dobro začela, je Tom Dumoulin šokiral z novico, da za nedoločen čas prekinja kariero, saj v svojem delu ne najde več užitka. Nihče, niti Nizozemec, tedaj ni vedel, ali se bo še kdaj vrnil na velike odre.

Po petih mesecih je našel notranji mir in moštvu sporočil, da je ponovno pripravljen na napore. Vrnil se je na Dirki po Švici, a tam resnih namenov v skupnem seštevku ni imel. Veliko bolj sta ga zanimala dva kronometra, ki ju je uporabil za pripravo na olimpijsko vožnjo na čas, to si je namreč postavil za osrednji cilj preostanka sezone.

Od tedaj naprej je bilo vse posvečeno olimpijskim igram. Med pripravami nanje je osvojil naslov državnega prvaka v vožnji na čas, kar mu je potrdilo, da je na pravi poti. Skoraj mesec dni nato ni dirkal in vsak trenutek izkoristil za trening, tudi olimpijska cesta dirka je služila bolj kot zadnji trening za kronometer.

Dumoulin je formo stopnjeval odlično in na kronometrski preizkušnji prišel do srebrne medalje, s tem pa ponovil uspeh iz Ria pred petimi leti. Ciljal je še višje, a danes je naletel na veliko močnejšega Primoža Rogliča.

Popolno vrnitev mu je preprečil Primož Roglič. (vir: twitter)

Kljub temu je bil v cilju vesel, srebrna medalja mu je potrdila, da še vedno lahko dirka na najvišjem nivoju, hkrati pa je v dirkanju zopet našel veselje. Na tiskovni konferenci po olimpijski dirki je uradno razkril, da še naprej ostaja v karavani, cilje pa bodo z ekipo postavili naknadno.

»Nadaljujem kot profesionalni kolesar,« je odgovoril na vprašanje, kaj ga čaka v prihodnosti. »V zadnjih mesecih priprav sem ponovno užival. Imel sem se lepo, osredotočal sem se na OI, bil na pripravljalnih taborih, nastopil na Dirki po Švici in državnem prvenstvu. Zopet sem bil srečen, da sem kolesar. To sem povedal tudi ekipi. Nadaljujem. Kako točno bomo vse skupaj speljali, pa se moramo pogovoriti z ekipo.«

Moštveni kolega Primoža Rogliča je priznal, da so mu meseci odsotnosti dobro deli, a da se je nato tudi z veseljem vrnil in ponovno pripravljal na točno določen cilj.

»Zadnjih nekaj mesecev je bilo zame lepo obdobje. Užival sem v času oddaljenosti od profesionalnega kolesarstva, a ko sem se odločil, da se vrnem in se osredotočim na en dogodek, sem prav tako užival v pripravah. Priprave so mi bile všeč, imel sem jasen cilj, trdo sem treniral, včasih tudi trpel. Užival sem.«

Dumoulin poudarja, da srebrna kolajna na olimpijskih igrah ni prinesla k odločitvi o nadaljevanju, saj je to sprejel že pred tedni. Kljub temu je vesel, da je ponovno na odru za zmagovalce, še posebej po relativno kratkih pripravah, ki jih je imel od maja dalje.

Vse od povratka je imel 30-letnik pred očmi le olimpijske igre, kako pa se bo sezona odvila po njih do sedaj še ni razmišljal. Sedaj je napočil čas, ko bo treba odgovoriti tudi na to vprašanje. Odgovore bo iskal skupaj z ekipo.

Trenutno kaže, da bo izpustil zadnjo tritedensko dirko sezone. Na Vuelti tako ne bo vozil ob Primožu Rogliču, lahko pa pričakujemo, da se bo dvojica ponovno udarila na svetovnem prvenstvu v Belgiji.

»Kako bomo izpeljali naslednje mesece in leta se bomo še dogovorili, a želim si ponovne vloge kolesarja. Svetovno prvenstvo je gotovo cilj, čeprav mi trasa ne odgovarja. A še pred vsem tem bom užival v tem trenutku,« je še dodal s srebrno medaljo okoli vratu.

Prejšnji članekVIDEO: Andrej Hauptman se je iz avtomobila drl v uho Primoža Rogliča
Naslednji članekJonas Vingegaard nagrajen z novo pogodbo