Ugibanj je konec! Po poročanju nizozemskih medijev je Tom Dumoulin sklenil, da v prihajajoči sezoni odpotuje na Dirko po Italiji in se ne bori za vlogo sokapetana na Dirki po Franciji.

Jumbo-Visma ima zelo močno zasedbo za etapne dirke. Številni kolesarji lahko vodijo ekipo na tritedenski dirki, zato je treba že ob začetku sezone začrtati smernice in določiti, komu pripada določena dirka.

Tom Dumoulin po lanski prekinitvi sezone ni v položaju, da bi lahko prosto izbiral dirko, na kateri bo dobil glavno vlogo. Ta vloga za zdaj v ekipi pripada le Primožu Rogliču in Woutu van Aertu, preostali člani pa se morajo prilagajati.

Jasno je, da se bo Roglič letos podal na Dirko po Franciji, kjer bo nesporna številka ena. Dumoulin tako ne bi dobil priložnosti, ki si jo želi. Poleg tega bosta v zasedbi tudi Jonas Vingegaard in Steven Kruijswijk, ki na hierarhični lestvici kotirata prav tako visoko kot Nizozemec, zaradi česar je konkurenca za vodenje ekipe ob morebitnih težavah Rogliča precej ostra.

Primož Roglič na Touru ob sebi ne bo imel Toma Dumoulina. (vir: twitter)

Dumoulin se zaradi vseh omenjenih razlogov že nekaj časa spogleduje s preostalima Grand Touroma, še posebej blizu pa mu je Dirka po Italiji. Edini problem, ki ga letošnja izvedba ima, je pomanjkanje kronometrskih kilometrov, kjer bi lahko ustvarjal razliko.

Kljub le 26,3 kilometra vožnje na čas je Dumoulin sklenil, da se preizkusi v Italiji in skuša še drugič v karieri osvojiti rožnato majico. To mu je prvič uspelo leta 2017, kar za zdaj ostaja njegov največji uspeh v karieri.

Na prav močno podporo ne bo mogel računati, saj bodo vsi najboljši kolesarji ekipe odpotovali na Tour in posledično izpustili Giro. Ob sebi bo Dumoulin zagotovo imel Koena Bouwmana, pričakujemo pa lahko tudi vsaj enega izmed dvojice Tobias Foss in Sam Oomen.

Letošnja Dirka po Italiji bo favorizirala čistokrvne hribolazce, zato so mnogi že potrdili svoj nastop. Na štartu pričakujemo Mikela Lando, Richiea Porta, Miguela Angela Lopeza, Alejandra Valverdeja, Giulia Cicconeja, Simona Yatesa, Sergia Higuito in domačega junaka Vincenza Nibalija. Iz vrst Ineos Grenadiersov pa se namiguje, da bosta v Italijo pripotovala Richard Carapaz in Tao Geoghegan Hart.