Tejay van Garderen bo novi športni direktor EF Education-Nippa

Nekdanji veliki up ameriškega kolesarstva Tejay van Garderen je letos sredi sezone sklenil svojo kariero. A 33-letnik še naprej ostaja tesno povezan s kolesarstvom, v prihodnje bo namreč opravljal vlogo športnega direktorja pri ameriški ekipi EF Education-Nippo.

Letošnja Dirka po Italiji je bila za Tejaya van Garderena prelomni dogodek v karieri, saj je spoznal, da je prišel čas, da kolo postavi v kot. Italijanski krog je bila njegova zadnja dirka v moštvenem dresu, kasneje je nastopil le še na državnem prvenstvu, nato pa dokončno kolesarstvu pomahal v slovo.

Američan je že pred napovedjo upokojitve čutil, da želi v športu ostati tudi po koncu profesionalne poti. Na Dirki po Italiji je za nasvete povpraševal tudi nekdanje sotekmovalce, ki so mu pomagali pri načrtovanju prihodnosti.

»Na Giru sem govoril z Mattijem Breschelom (nekdanjim članom moštva, op. p.) in rekel mi je, da ko pride priložnost, ji moraš reči ja. Zdi se ti, da si želiš vzeti leto premora in ugotoviti, kaj si želiš, a priložnosti se pojavljajo redko,« je svoje notranje boje opisal Van Garderen, ki je le dober mesec kasneje dokončno zapustil karavano.

Van Garderen je moštvu EF Education-Nippo, za katerega je nastopal zadnja tri leta, sporočil, da se vidi v vlogi športnega direktorja in tam so mu prisluhnili. Le dva meseca po upokojitvi so mu ponudili želeno vlogo.

»Vse se je zgodilo zelo hitro. Še vedno komaj verjamem, da nisem več kolesar, a se zelo veselim svoje prihodnosti,« je povedal 33-letnik.

Svoje sedaj že nekdanje sotekmovalce bo spremljal na Dirki po Španiji. (vir: twitter)

Američan bo svoje novo mesto uradno zavzel šele leta 2022, a bo močno prisoten v ekipi že letos. Prihodnje tri tedne bo skupaj s svojimi sedaj že nekdanjimi sotekmovalci preživel v Španiji. Na Vuelti bo spremljal delo ekipe in se učil trikov svoje nove službe.

Van Garderen bo v vodstvo EF Education-Nippa prinesel veliko izkušenj, saj je v profesionalni karavani preživel kar štirinajst let. V tem času je doživel tudi nekaj uspehov, vrhunec kariere zagotovo predstavlja etapna zmaga na Dirki po Italiji, pohvali pa se lahko tudi z dvema petima metoma na Dirki po Franciji.

Prejšnji članekPrimož Roglič že prvi dan v rdečem, Tratnik odličen tretji
Naslednji članekLanska zgodba se ponavlja, a letos še nekoliko slajša