Tadej Pogačar: “Sem dober fant, ki ne uporablja bližnjic”

Za Tadejem Pogačarjem je najboljša sezona v karieri. Večkrat je dokazal svojo dominantnost, najbolj očitna je bila na Dirki po Franciji, kjer pa so ga ravno zaradi nje večkrat doletele obtožbe o uporabi prepovedanih substanc. Slovenski as vsem dvomljivcem znova odgovarja.

Že dolgo vemo, da imamo Slovenci v svojih vrstah čudežnega dečka kolesarstva. Dve zmagi na Dirki po Franciji pred 23 letom, dva spomenika in plejada drugih pomembnih uspehov kažejo na to, da bo Pogačar o svojih mejah odločal sam.

Vedno, ko se je v zgodovini pojavil tako dominanten športnik, so se kmalu pojavila vprašanja o njegovi “čistosti”. Kolesarstvo ima še posebej umazano zgodovino, zato je tovrstnih dvomov še toliko več, a zdi se, da se stanje v zadnjih letih vseeno nekoliko izboljšuje.

Tudi Tadej Pogačar meni, da je uporabe dopinga manj. Z obtožbami o njihovi uporabi se je moral sicer ukvarjati že med Dirko po Franciji, beseda pa je na to temo nanesla tudi med njegovim pogovorom za španski časnik AS.

Razumem, kakšna je situacija in vem, od kje izvira moj šport. A ne bom se utrudil govoriti, da vidim, da je kolesarstvo na pravi poti, da ponovno pridobi zaupanje navijačev.”

“Če govorim zase – sem dober fant, ki ne uporablja bližnjic. Upam, da bo javnost zaupala v moje predstave in uspehe,” je povedal Pogačar.

Tadej Pogačar je bil uspešen tudi v reprezentančnem dresu. Na OI je osvojil bronasto medaljo. (vir: twitter)

Na Dirki po Franciji je moral slovenski as kot nosilec rumene majice dnevno opravljati doping kontrolo. Ob pojavitvi namigovanj je Pogačar povedal, da negativni testi več kot dokazujejo njegovo nedolžnost.

Namigovanja so nato počasi zamrla in kolesarski svet se je začel čuditi uspehom Pogačarja in dejstvu, da jih dosega s precejšnjo lahkoto. Med občudovalci se je pojavil tudi veliki Eddy Merckx, ki je priznal, da ga lahko Slovenec celo preseže.

Njegove besede mi naježijo kožo in me naredijo ponosnega,” je ob pohvali Merckxa povedal Pogačar. “Če nekdo, kot je on, ki je soglasno označen za najboljšega kolesarja vseh časov, reče nekaj takega o tebi… Dirkam z lakoto, kot je nekoč Eddy, in to bom počel odgovorno. Počaščen sem zaradi njegovih besed.”

Tadej Pogačar je v letošnji sezoni dosegel trinajst zmag. Najodmevnejše so bile zmage na Dirki po Franciji, Dirki po Lombardiji in Liege-Bastogne-Liege, a mladenič je izjemno vesel tudi zmage na domači dirki Po Sloveniji, ki si jo je že dolgo želel na svojem seznamu uspehov.  

Prejšnji članekGašper Katrašnik maha kolesarstvu v slovo
Naslednji članekRemco Evenepoel priznava, da še ni na nivoju Rogliča in Pogačarja