Tadej Pogačar se z ekipo trenutno mudi v Španiji, kjer opravlja prve skupinske treninge nove sezone. Forma je že na visokem nivoju, o čemer priča tudi nov rekordni čas vzpona na Coll de Rates.

Zahodna Španija je priljubljena destinacija kolesarskih moštev, ki toplo podnebje izkoriščajo za dvigovanje forme pred uradnim začetkom sezone. Člani UAE Emiratesov so se zbrali v okolici Alicanteja, kjer se spopadajo z vzponi gorske verige Sierra del Ferrer.

Coll de Rates je eden najbolj znanih vzponov na tem delu Iberskega polotoka. Kolesarjem predstavlja poligon za piljenje forme, hkrati pa se lahko neposredno primerjajo s številnimi časi, ki so tu že bili postavljeni.

S strmino se je spopadel tudi Tadej Pogačar, ki je na 9,7 kilometra dolgem vzponu, katerega povprečni naklon znaša 6,6 odstotka, dirkal proti mlademu talentu Juanom Ayusom. Čeprav Španec velja za enega večjih talentov karavane, pa je bilo na vrhu jasno, kdo je prva violina moštva.

Slovenski as je za vzpon potreboval 24 minut in 50 sekund, kar je 14 sekund manj kot Ayuso. Povprečna hitrost navkreber je znašala kar 23,5 km/h. S tem je popravil dosedanji najhitrejši čas in na Stravi pridobil naziv “kralja gore”.

Dodatno veličino uspehu doda tudi dejstvo, da se je Pogi vzpona lotil po že prevoženih 140 kilometrih, v katerih je premagal že tudi kar nekaj višinskih metrov.

Že pred samim začetkom sezone je torej jasno, da je Pogačar željan novih uspehov, ki jih je zagotovo zmožen doseči. Sezono bo otvoril na UAE Touru, nato pa se bo podal na spomenike Milano – San Remo, Dirka po Flandriji in Liege-Bastogne-Liege. Osrednji cilj sezone bo jasno Dirka po Franciji, na katero se bo pripravljal na domači dirki Po Sloveniji.