Iz Združenih arabskih emiratov so potrdili, da bo največja dirka v državi UAE Tour izpeljan v svojem običajnem terminu. Na Bližnjem vzhodu tako lahko pričakujemo boje številnih zvezdnikov, tudi Tadeja Pogačarja in Egana Bernala.

Po številnih odpovedih dirk izven Evrope je bilo v zadnjem času nekaj pomislekov, ali bo UAE Tour sploh lahko izpeljan. Organizatorji so sedaj ovrgli vse dvome in jasno povedali, da bo dirka potekala skladno z napovedmi.

Ponovno pozdravljamo najboljše svetovne ekipe in kolesarje na uvodni dirki mednarodnega koledarja dirk UCI. Upamo, da bo UAE Tour predstavljal vrata v novo sezono,” je povedal Aref Al Awani, generalni sekretar športnega sveta Abu Dhabija.

Vajeni smo že, da na domači dirki svoje ekipe sezono začenja Tadej Pogačar in nič drugače ne bo niti letos. Lani se je za zmago boril z Adamom Yatesom, letos pa mu bo na poti najverjetneje stal Egan Bernal. Po poročanju La Gazette dello Sport se bo Kolumbijec po višinskih pripravah v domovini podal v Združene arabske emirate in sploh prvič v karieri nastopil na UAE Touru.  

Tadej Pogačar je lani prepričljivo dobil UAE Tour. (vir: twitter)

Boj Pogačarja in Bernala kolesarska javnost nestrpno pričakuje, saj bosta kasneje v sezoni prav onadva ena glavnih akterjev Dirke po Franciji. Tedaj bo v krog favoritov sicer vključen še Primož Roglič, ki pa bo svojo sezono začel v Franciji.

Ekipo Jumbo-Visme bo na UAE Touru vodil Tom Dumoulin, ki bo upal, da se lahko vmeša v boj za stopničke. Vseeno sta Pogačar in Bernal, vsaj na papirju, stopničko višje kot Nizozemec, a slednji bo verjetno bolje pripravljen, saj bo njegov osrednji cilj sezone – Dirka po Italiji – na sporedu veliko prej kot Dirka po Franciji, ki je cilj obeh tekmecev.

Dirka, na kateri bo Tadej Pogačar branil skupno zmago, se bo začela 20. februarja in končala sedem dni kasneje. Za gledalce najbolj zanimivi bosta četrta in sedma etapa, ki se bosta končali z zaključnim vzponom na Jebel Jais oziroma Jebel Hafeet.