Znana je gostiteljica svetovnega prvenstva v sezoni 2025. To je postala Ruanda, ki je to čast prejela kot prva afriška država.

Afrika je kolesarsko korak ali dva za preostalimi celinami, a tudi na najbolj vroči celini se počasi stvari premikajo naprej. Kolesarstvo postaja vse bolj popularno, vedno več je organiziranih dirk in afriški kolesarji vstopajo tudi v svet World Toura.

Južnoafriška republika ima že lep čas svoje moštvo v Qhubeki NextHash, a njegove barve zastopa le peščica afriških kolesarjev. Mnogo kolesarskih navdušencev upa, da se bo to v prihodnje spremenilo in bo kolesarski svet dobil pravo afriško zasedbo.

Prvi korak k večji prepoznavnosti afriškega kolesarstva je bila tudi kandidatura Ruande za gostitev svetovnega prvenstva. Mednarodna kolesarska zveza je takoj prepoznala priložnost in močno promovirala kolesarstvo v Ruandi.

UCI uradno še ni potrdil novice o zmagi Ruande, je pa to storila ruandska kolesarska zveza, ki pa je nato hitro izbrisala objavo. A bolj ali manj je že jasno, da bo afriška država prejela čast gostitve svetovnega prvenstva. V Belgijo, kjer trenutno poteka svetovno prvenstvo, je namreč dopotoval ruandski predsednik Paul Kagame, ki se je sestal s predsednikom UCI-ja Davidom Lappartientom.

David Lappartient je letos že obiskal Ruando. (vir: twitter)

Ruanda ima izkušnje z organiziranjem kolesarskih dirk. Leta 2009 je bila prvič izvedena Dirka po Ruandi, dolga kar osem etap. V zadnjih letih je dogodek pridobil na veljavi in čeprav še vedno spada v najnižji rang tekmovanj, pa je štartna lista vsako leto bolj zavidanja vredna.

V zadnjih dveh letih je tam kot edina ekipa World Toura nastopila zasedba Israel Start-Up Nationa, v preteklosti pa so se na cestah Ruande borili tudi kolesarji Astane in Dimension Date.

Svetovno prvenstvo naj bi bilo izpeljano v prestolnici Kigali in njeni okolici. Mesto leži na nadmorski višini 1567 metrov in je obkroženo s hribovjem, kjer nadmorska višina preseže tudi 2000 metrov. Tako lahko pričakujemo precej razgibano, če ne celo gorsko traso.