Francoska vlada je sprejela odlok, ki določa, da morajo biti vsi športniki in gledalci, ki uporabljajo javne zgradbe, cepljeni proti Covidu-19. Odlok bo vplival tudi na kolesarje, predvsem na etapnih dirkah.

Po avstralski drami Novaka Đokovića, ki jo je v minulih tednih spremljal cel svet, se države z večjimi mednarodnimi športnimi dogodki pripravljajo na preprečevanje morebitnih težav.

Francija se je kot prva odzvala na dogajanje v Avstraliji. Sprejela je odlok, ki bo od vseh športnikov in gledalcev na športnih prireditvah zahteval potrdilo o cepljenju proti Covidu-19.

V prvi vrsti je bil zakon verjetno sprejet z mislijo na teniško odprto prvenstvo Francije, a posledično bo vplival tudi na številne druge športne prireditve. Med njimi tudi kolesarske dirke.

Tadej Pogačar je bil cepljen že v začetku lanskega leta. (vir: twitter)

Kolesarstvo je sicer ujeto v vakuumu, saj poteka na prostem in bi se organizatorji lahko sklicevali na dejstvo, da javnih zgradb ne uporabljajo. A to velja v večini le za enodnevne preizkušnje, na etapnih dirkah pa je kljub dirkanju na prostem v uporabi mnogo javnih zgradb.

Največja francoska preizkušnja – Tour de France – je sicer še daleč, zakoni pa bi se lahko do takrat še večkrat spremenili. A francoski kolesarski koledar obsega mnogo več preizkušenj kot le Tour. Že konec februarja bosta recimo potekali dve enodnevni klasiki, kjer bo nastopal tudi Primož Roglič, kmalu po tem pa bo na sporedu etapna dirka Pariz-Nica.

Mnoge ekipe so že v minulih dveh sezonah svoje kolesarje spodbudile k cepljenju, saj le tako ni bilo težav s številnimi potovanji, ki jih opravijo vsako leto. Kljub temu se verjetno še najde kdo, ki ne izpolnjuje novih pogojev za tekmovanje v Franciji in bo postavljen pred odločitev – cepljenje ali dirkanje.

Precej žalostno bi bilo, da bi pred Dirko po Franciji videli podobno dogajanje, kot smo ga spremljali v primeru Đokovića. Vsak manjkajoči kolesar bi namreč pomenil izgubo za atraktivnost dirke, tega pa si ne želi prav nihče.