Španski Alpe d’Huez bo razkril karte vseh favoritov

Karavana se je prebila do 17. etape, ki bo ena ključnih na dirki. Štirje kategorizirani vzponi bodo dali precej jasno sliko o razmerju moči med favoriti in odgovorili na vprašanje, ali lahko kdo premaga Primoža Rogliča.

Dolgo časa smo čakali, danes pa le dočakali pravo gorsko etapo, ki bo postregla z bojem favoritov. Tekmecem Primoža Rogliča počasi zmanjkuje časa za napad, zato bodo morali izkoristiti vsako priložnost. Po drugi strani pa tudi naš as še nima oblečene rdeče majice in bo moral topiti zaostanek za Oddom Christianom Eikingom.

Akcijo med najboljšimi kolesarji na dirki pričakujemo na zadnje vzponu na Covadongo. Že pred vstopom nanj bodo morali dvakrat premagati vzpon La Collada Llomena, ki je uvrščen v 1. kategorijo in bo utrudil noge kolesarjev, a pravi spektakel bomo videli šele v zaključku.

Profil trase 17. etape. (vir: twitter)

Covadonga je eden izmed najbolj tradicionalnih vzponov Dirke po Španiji. Letos se bo dirka nanj povzpela že dvaindvajsetič, nazadnje smo vzpon lahko občudovali leta 2018. Dolgo časa je vzpon veljal za najtežjega v Španiji, leta 1983 ga je Bernard Hinault označil celo za španski Alpe d’Huez in mu s tem prilepil legendarno oznako.

Čeprav so organizatorji Vuelte kasneje odkrili Angliru, ki po novem velja za najtežji vzpon Španije, pa Covadonga zaradi tega ni nič lažje premagljiva. Še vedno gre za peklenski 12,5 kilometra dolg vzpon, ki se dviga s povprečnim naklonom 6,9 odstotka.

Kot smo vajeni pri španskih vzponih, je tudi ta precej stopničast. V prvih sedmih kilometrih, ki so tudi najtežji, je naklon sicer enakomeren, stalno okoli 10 odstotkov. Najtežji odsek, ko se cesta dvigne do 16 odstotkov, je na sporedu po šestih kilometrih vzpenjanja, nato pa sledijo »stopnice«.

V drugi polovici vzpona se stalno izmenjujeta strmina in ravnina, tri kilometre do cilja bo na sporedu celo nekaj spusta. Tako imenovane rampe bodo v zadnjih kilometrih stalno prekinjale ritem tekmovalcev, a hkrati ponujale izvrstno priložnost za napad. Če akcije ne bomo videli že prej, nas ognjemet zagotovo čaka prav tam.

Kolesarji se bodo na Covadongo povzpeli že dvaindvajsetič v zgodovini.

Treba bo imeti ‘jajca’

Primož Roglič se v etapo podaja v dobrem položaju. Skupno leži na tretjem mestu z minuto in pol zaostanka za rdečo majico, a vsi, vključno z Eikingom, pričakujejo, da jo bo oblekel že danes ali najkasneje jutri.

Slovenec je označen kot vodja dirke, čeprav še ni v rdečem. Tekmeci bodo v prvi vrsti napadali njega, zato bo moral z ekipo odgovarjati na pospeševanja ostalih.

Enric Mas v skupnem seštevku zaostaja 35 sekund in kaže izjemno formo, a včeraj je padel in ne vemo, kakšne posledice je to pustilo na njem. Movistar ima visoko postavljenega še enega kolesarja. Miguel Angel Lopez na četrtem mestu zaostaja 1:28 in Španci bodo zagotovo skušali izkoristiti številčno premoč.

Nato so tu še Ineos Grenadiers, ki zmago še vedno napadajo z Adamom Yatesom in Eganom Bernalom. Čeprav dvojec zaostaja že kar nekaj, pa sta oba vidno dvignila svojo formo in bosta igrala pomembno vlogo na vzponu.

Kdo bo prvi prišel do prekrasnega jezera Covadonga. (vir: twitter)

Primož Roglič bo lahko na dvojne napade tekmecev odgovarjal tudi preko Seppa Kussa. Američan je še vedno postavljen zelo visoko, trenutno zaseda 9. mesto. Jumbo-Visma tako lahko na tekmece pritiska tudi preko 26-letnika, ki bodo morali odgovarjati na morebitna pospeševanja Kussa in tako trošili prepotrebne moči za napad na rdečo majico.

Pasivne vožnje, ki smo jo videli v preteklem tednu v gorah, ne bo več. Enostavno ni več časa za taktiziranje in hranjenje moči. Če ti noge dopuščajo, bo potrebno napasti. Videli bomo, kdo bo imel ‘jajca’ in z napadom poskusil svojo srečo.

Prejšnji članekGiulio Ciccone po padcu končal z nastopi na Vuelti
Naslednji članekEgan Bernal: »Želim napasti, saj nimam česa izgubiti«