Dirka po Italiji se bo v prihodnji sezoni začela na Madžarskem. Našim severovzhodnim sosedom bodo pripadle tri etape, nasprotno s pričakovanji pa se dirka ne bo začela z vožnjo na čas.

Potem ko so traso Dirke po Italiji za sezono 2021 pri RCS Sportu razkrili le dva meseca pred začetkom dirke, so za sezono 2022 poskrbeli, da bo javnost traso spoznala že mnogo prej. Podrobnosti glede prvih treh etap so že razkrite, v prihodnjih dneh pa bo jasnega več tudi o preostanku dirke.

Prvi dan z zaključkom na klanec

Italijanski krog se bo začel v Budimpešti, a ne z vožnjo na čas, kakor je bilo napovedovano. Organizatorji so se odločili, da dirko zaženejo s klasično etapo, dolgo 195 kilometrov. Ta bo večji del precej ravna, a tik pred ciljem v Visegradu kolesarje čaka izziv.

Etapa se bo končala na grajskem griču, do vrha katerega vodi 5 kilometrov dolg klanec s povprečnim naklonom 5 odstotkov. Teren jasno ni namenjen pravim hribolazcem, a prav tako ni primeren za čistokrvne šprinterje. Najbolje se bodo v zaključku znašli vzdržljivi šprinterji tipa Luka Mezgec, ki bi tu lahko resno konkuriral za rožnato majico.

Profil 1. etape. (vir: twitter)

Zahteven kratek kronometer

Madžarska bo vseeno deležna vožnje na čas, ta bo na sporedu v drugi etapi. Karavano bodo gostile ulice Budimpešte, kjer bodo morali kolesarji premagati 9,2 kilometra dolgo traso.

V prvem delu, dolgem 7,9 kilometra, je teren pretežno raven. Po prečenju edinega vmesnega časa pa bo na vrsti odločilen del dneva. Cesta se v zadnjem 1,3 kilometra dolgem odseku postavi pokonci in na poti do trga Buda doseže tudi 14-odstotni naklon.

Profil 2. etape. (vir: twitter)

Vnovični dolg dan na Madžarskem

Povprečna dolžina obeh klasičnih etap na Madžarskem bo kar 198 kilometrov. Tudi tretji dan kolesarje namreč čaka dolga pot po madžarski ravnini.

Vse skupaj se bo začelo v Kaposvaru in se po 201 kilometru končalo v Balatonfuredu. Karavana bo večji del druge polovice etape vozila ob Blatnem jezeru, tik pred ciljno črto pa prešla enega najlažjih vzponov, ki so prejeli kategorizacijo. V več kot kilometru vzpona bodo morali premagati le 47 višinskih metrov. Po “divjem” spustu lahko v zaključku pričakujemo šprint glavnine.

Profil 3. etape. (vir: twitter)

Počasno razkrivanje preostanka etap

Organizatorji Dirke po Italiji so se letos lotili drugačnega pristopa razkrivanja trase. Etape bodo razkrivali postopoma v roku dobrega tedna dni.

Ravninske etape bodo predstavili v ponedeljek, razgibane etape bodo na vrsti prihodnji torek, dan kasneje pa bomo videli profile vseh gorskih etap. Zadnja etapa, ki naj bi bila posamična vožnja na čas v Veroni, bo razkrita prihodnji četrtek.