Se bo med odpadlim listjem najbolje znašel Primož, Tadej ali kdo drug?

Dirka po Lombardiji ali klasika odpadlega listja bo označila konec letošnje izredno zanimive sezone. Izmed vseh petih spomenikov današnji najbolj odgovarja hribolazcem, zato visoko ali celo najvišje merita naša šampiona Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Dvajset minut čez deseto uro dopoldne bodo kolesarji prvič obrnili pedala in se podali iz Coma proti Bergamu. Deset minut kasneje bo karavana prešla kilometer nič, direktor dirke bo pomahal z zastavo in začelo se bo zares.

Tokrat brez Sormana

Letos so se organizatorji prvič po letu 2016 odločili, da traso zopet obrnejo. Cilj bo tako gostil Bergamo, ki je po navadi pospremil štart dirke. Tega bo letos gostil Como, kjer se je zadnja leta odločalo o zmagovalcu.

Zaradi obrnjene smeri dirke bomo gledalci prikrajšani za boj na peklenskem Muru di Sormano. Klanec, ki je vsako leto izluščil najmočnejše kolesarje na dirki in pogosto že podal odgovor o zmagovalcu se nahaja v bližini Coma, zato njegova vključitev v zaključek trase ni bila mogoča.

Vloga odločevalca bo letos tako pripadla prelazu Ganda. Devet kilometrov klanca s povprečnim naklonom 7,3 odstotka bo predstavljalo idealno priložnost za napad, saj z vrha do cilja ni več daleč, kar lep del preostanka trase pa predstavlja spust.

Tik pred ciljem bo sicer na sporedu še krajši klanček, tudi s tlakovanim odsekom, ki bi lahko ponudil priložnost zamudnikom. Če na njegov vrh ne bo prišel osamljen kolesar, bo o zmagi odločal šprint, saj spust ni dovolj tehničen za ustvarjanje razlike.

Trasa dirke. (vir: twitter)

Roglič favorit številka ena, Pogačar na stavnicah na tretjem mestu

Stavnice z naskokom največ možnosti za zmago pripisujejo Primožu Rogliču, ki je v preteklem tednu dni osvojil kar dve italijanski klasiki. Obe sta se končali na klanec, kjer je 31-letnik v zadnjih metrih pritisnil na pedala in s šprintom navkreber strl tistega, ki je uspel preživeti vse pretekle napade.

Danes se bo dirka končala v dolini in čeprav vemo, da lahko Roglič dobiva šprinte manjše skupine tudi tam, pa bo verjetno vseeno potrebno napasti že nekaj prej. Na štartni listi je namreč tudi nekaj izjemno hitrih “šprinterjev”, predvsem Julian Alaphilippe in Tadej Pogačar, ki bi lahko v šprintu pobrala smetano.

Če se bo Roglič počutil dobro in bo spoznal, da je močnejši od konkurence, bi lahko napad videli že na Gandii ali pa vsaj na zadnji “rampi”. Zagotovo ob dobrem dnevu ne bo tvegal s šprinterskim bojem.

Teden je Roglič začel z zmago na Dirki po Emiliji. (vir: twitter)

Tadej Pogačar je prav tako v zadnjem tednu veliko dirkal, celo več kot Roglič. Do zmage se ni uspel prebiti, a je bil pogosto blizu. V torek mu je na Tre Valli Varesine počila guma in ga odnesla s čela dirke, dan kasneje pa je tudi utrujenost preteklega dne odigrala vlogo in na zadnjem vzponu je zaostal in se moral zadovoljiti s četrtim mestom.

V mladeniča ne gre dvomiti, na Gandii bo zagotovo zraven in bo krojil razplet dirke. Večkrat smo ga že videli napasti od daleč, tovrstni poskusi so že postali njegov zaščitni znak, zato tudi samostojna akcija Pogija ne bi bila presenečenje.

Kaj lahko stori Mohorič?

Na štartni listi je kar pet Slovencev. Poleg Rogliča in Pogačarja so v Italijo pripotovali še Matej Mohorič, Domen Novak in Jan Polanc. Slednja bosta zavzela vlogi pomočnika za svoja kapetana, medtem ko je vloga Mohoriča nejasna.

Na papirju bo tudi Mohorič služil kapetanu Dylanu Teunsu, a Belgijec je daleč od forme, ki ga je krasila lani. Prvi rezervist je zato Mikel Landa, vendar ima Španec za seboj podobno slabo sezono kot Teunes.

Mohorič bi tako lahko nekoliko nepričakovano prevzel glavno vlogo v ekipi. V tem primeru bi si želel, da njegova sotekmovalca že kmalu spoznata, da danes ne moreta konkurirati in posledično Mohota ne silita v trošenje energije.

Trasa sicer ni pisana na kožo 26-letniku, a letos je v tako dobri formi, da bi lahko uspel presenetiti. Predvsem mu odgovarja dolžina 240 kilometrov, saj smo večkrat spoznali, da se ne dolgih in zahtevnih progah odlično znajde.

Prišli so vsi, ki morajo na takšni dirki biti

Glede na to, da se sezona z Dirko po Lombardiji zaključuje, so nastop na njej potrdili vsi, ki še niso odšli na dopust. Hranjenja moči za druge dirke ni več – če si zadnje dni treniral, potem si danes v Italiji.

Konkurenca bo zelo močna, na štartu so največja imena karavane, ki bodo upala, da lahko sezono končajo s prestižno zmago.

Deceuninck-Quick Step bo imel v ognju tri železja. Ekipo bo vodil Julian Alaphilippe, ki je v sredo pokazal znake slabosti, a bo danes nevaren predvsem zaradi zaključka v dolini. Ob sebi bo imel še Remca Evenepoela, ki mu stavnice ob Rogliču napovedujejo celo največ možnosti, in Joaa Almeido, ki je zadnje dni dirkal zelo dobro.

Ineos Grenadiers bo največ stavil na Adama Yatesa, v rezervi pa bodo imeli še Taa Geoghegan Harta in Giannija Moscona. Tudi Pavel Sivakov bi lahko bil nevaren, a Rus za zdaj na enodnevnih dirkah še nima večjih uspehov.

Preostala moštva bodo imela v večini le enega aduta, na katera bodo stavila vse. AG2R Citroen bo vodil Benoit Cosnefroy, Aleksandr Vlasov bo poveljeval Astani-Premier Tech, Guillaume Martin bo adut Cofidisa, Rigoberto Uran pa EF Education-Nippa.

Vincenzo Nibali bo tretjo zmago na Dirki po Lombardiji lovil v dresu Trek-Segafreda, Alejandro Valverde bo prvi mož Movistarja, Thibaut Pinot pa bo poveljeval Groupami-FDJ.

Prejšnji članekPrimož Roglič: “Včasih mi je hudo za Van Aerta in Evenepoela”
Naslednji članekPogum Pogačarja nagrajen s prestižno zmago v Bergamu