Santiago Buitrago do zaslužene zmage, v skupnem seštevku vse bolj pestro

Santiago Buitrago je odlične nastope, ki jih kaže že celotno Dirko po Italiji, končno pretopil tudi v etapno zmago. Pri 22 letih je tako prišel do največjega uspeha kariere.

Še četrti dan se zmage veseli eden izmed ubežnikov. Tokrat se je najbolje izkazal Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), ki je v zaključnih kilometrih pometel s konkurenco in osamljen prišel v cilj.

Dirka se je začela razpletati 30 kilometrov do cilja, ko je bil na sporedu spust s predzadnjega kategoriziranega vzpona. Tam je odločilno potezo storil Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ki je pobegnil v družbi Gijsa Leemreiza (Jumbo-Visma) in vse je kazalo, da bo danes dvojica obračunala za zmago.

Le nekaj kilometrov kasneje pa je Van der Poel dokazal, da je tudi on le človek. Na zadnjem vzponu je začel popuščati in Leemreize je naenkrat prišel v najboljši položaj. A tudi on ni zdržal do vrh vzpona.

Iz ozadja je napadel Buitrago in počasi lovil ubežnika. Najprej je prehitel Van der Poela, nekaj minut kasneje pa prišel v zavetrje Leemreiza. Z njim ni zdržal dolgo, še pred vrhom je napadel in se ga otresel ter sam nadaljeval proti cilju.

Zadnji kilometri po planoti in rahel spust do ciljne črte mu pravih težav niso predstavljali. Ciljno črto je prečkal osamljen, z več kot pol minute prednosti pred Leemreizom. Do tretjega mesta se je dve minuti in pol kasneje prebil Jan Hirt (Intermarche-Wanty-Gobert).

Zanimivo je bilo danes tudi dogajanje med kapetani, ki se borijo v skupnem seštevku. Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Jai Hindley (Bora-hansgrohe) in Mikel Landa (Bahrain Victorious) so še enkrat dokazali, da so najmočnejši na dirki. Carapaz in Hindley sta skupaj prišla v cilj in ohranila razdaljo v skupnem seštevku, Landa pa je v zadnjih metrih popustil in izgubil šest sekund.

Največji poraženec dneva je Joao Almeida (UAE Emirates), ki je trpel že nekaj dni, danes pa le popustil. Sicer je uspel omejiti izgube in na koncu zaostal le minuto za glavnimi tekmeci, a v skupnem seštevku padel na četrto mesto.

Prejšnji članekBiniam Girmay brez dolgotrajnih posledic, a tudi brez Dirke po Franciji
Naslednji članekTadej Pogačar bo imel na Touru novo, še hitrejše in lažje kolo