Sagan in Ackermann tudi uradno zapuščata Boro-hansgrohe

Kar se je dolgo časa že napovedovalo, je sedaj postalo uradno. Bora-hansgrohe je sporočila, da ne bo obnovila pogodbe Petra Sagana in Pascala Ackermanna, ki se jima izteče po koncu sezone.

Peter Sagan in Pascal Ackermann sta se nemški ekipi pridružila leta 2017, prvi iz vrst Tinkoffa, drugi iz Rad-Net Rose Teama. V petih letih pri moštvu sta tvorila jedro šprinterskega dela moštva in zasedbi Ralpha Denka prinesla številne odmevne zmage.

Že na začetku letošnje sezone so se začela namigovanja, da bi bila letošnja sezona lahko zadnja za dvojico v dresu Bore-hansgrohe. Tekom sezone so govorice postajale vse glasnejše, dva dni pred uradnim odprtjem prestopnega roka pa je novica postala tudi uradna.

Peter Sagan je v Boro-hansgrohe prišel na vrhuncu svoje kariere in v petih letih dosegel številne odmevne rezultate. Pod okriljem nemške zasedbe si je privozil šesto in sedmo zeleno majico na Dirki po Franciji ter tam dodal še pet etapnih zmag, tretjič je postal svetovni prvak, vse skupaj pa kronal z zmago na spomeniku Pariz-Roubaix.

Slovaka se že dlje časa povezuje z odhodom v TotalEnergies, kamor naj bi s seboj iz vrst nemške zasedbe vzel tudi brata Juraja Sagana, pa Daniela Ossa, Macieja Bodnarja in Erika Baško.

»Ralphu Denku, Williju Bruckbauerju, sponzorjem, sotekmovalcem in vsemu osebju ekipe bi se rad zahvalil za podporo in zaupanje, ki so mi ga izkazovali v preteklih petih sezonah,« je od naznanitvi odhoda povedal Sagan.

»Skupaj smo dosegli veliko in tudi v težkih trenutkih smo držali skupaj. Nismo bili le sotekmovalci, bili smo del velike družine. Ne dvomim, da so bila leta pri Bori-hansgrohe moja najuspešnejša in da sem tu doživel najlepše spomine.«

Naslednja destinacija Pascala Ackermanna naj bi bilo moštvo UAE Emirates, kjer bo združil moči z našim Tadejem Pogačarjem. Zasedbo letos zapušča Alexander Kristoff, zato se je izpraznilo šprintersko mesto, ki ga bo zasedel 27-letni Nemec.

Ackermann je letošnjo sezono sicer začel slabo, šele julija je dosegel prvo zmago na manjši dirki, ki mu je vsaj malo dvignila samozavest. Prav slab uvod v sezono je moštvo prepričal, da začne pogledovati proti drugim možnostim in se odpove svetlolasemu Nemcu, ki si je tudi sam želel spremembe.

»Hvaležen sem za čas, ki sem ga preživel v ekipi. To obdobje me je oblikovalo najbolj v moji še vedno mladi karieri. Predvsem sem hvaležen, da mi je ekipa dala prostor, kjer sem se lahko razvil v šprinterskega kapetana,« je povedal Nemec, za katerega je bila Bora-hansgrohe prva in za zdaj edina ekipa najvišjega ranga.

»Kariera profesionalnega kolesarja je omejena. V tem času si želim nabrati novih izkušenj in se še naprej razvijati. Zato sem se odločil za drugačno pot, a ta odločitev ni bila lahka. Rad bi se zahvalil celotni ekipi, še posebej sotekmovalcem, ki so vedno verjeli vame. Želim jim vse najboljše,« je še dodal.

Nemško moštvo je v teh dneh sicer podaljšalo pogodbo s Patrickom Konradom, Ido Schellingom in Matteom Fabbrom. Prav tako se že dlje časa napoveduje povratek Sama Bennetta, ki je ekipo zapustil leta 2019 in je že potrdil, da zapušča trenutno moštvo Deceuninck-Quick Step.

Prejšnji članekPrimož Roglič je drugi najbolj priljubljen kolesar v karavani
Naslednji članekTadej Pogačar sklenil novo podaljšanje pogodbe z UAE Emirates