Rošade Slovencev v ekipah svetovne serije

Jan Tratnik naj bi še drugič v karieri nastopil na dirki vseh dirk.

Pravkar minula dirka Po Sloveniji je na ogled postavila sedem izmed osmih slovenskih kolesarjev, ki nastopajo v ekipah svetovne serije. Po letih pripadnosti svojim moštvom, ko večjih selitev slovenskih fantov ni bilo, se letos obetajo spremembe.

Slovenska krajina v svetu svetovne serije bo kmalu izgledala precej drugače. Do prve spremembe je pravzaprav že prišlo v začetku junija, ko je Bahrain Victorious okrepil Matevž Govekar in tako slovensko kvoto na najvišjem nivoju dvignil na številko osem.

Prav v bahrajnskem moštvu, ki je že tradicionalno najbolj slovensko obarvano med World Tour osemnajsterico, pa bomo po koncu sezone spremljali največjo prevetritev kadra.

Jan Tratnik odhaja na Nizozemsko

Jan Tratnik je po koncu 4. etape dirke Po Sloveniji javno kritiziral taktiko ekipe. Športni direktor Gorazd Štangelj ga je na zaključnem vzponu poslal v napad, ki za Tratnika ni imel nikakršnega smisla.

Greg Van Avermaet, belgijski superzvezdnik, je pred časom Jana Tratnika označil za najbolj podcenjenega kolesarja v karavani. Idrijčan se je v zadnjih sezonah razvil v izjemnega pomočnika in specialista za pobege, a mnogokrat so bili njegovi talenti prezrti.

Syuk je sklenil, da svoje talente odnese drugam, kjer bo bolj cenjen in za svoje delo bolj pošteno nagrajen.

V preteklosti smo že poročali, da se po koncu sezone seli k dobremu prijatelju Primožu Rogliču v Jumbo-Vismo. Govorice so od tedaj postale le še glasnejše, mnogi viri pa celo navajajo, da naj bi 32-letnik že podpisal dogovor z Nizozemci, a ta se lahko uradno razkrije šele 1. avgusta, ko se začne prestopni rok.

Domen Novak po stabilnost v Emirate

Domen Novak ima za seboj najboljšo sezono do sedaj, pred njim pa je še kar nekaj dirk. Odlično se je izkazal na Dirki po Italiji, na domačem krogu pa s tretjim mestom prišel do enega večjih uspehov kariere.

Domen Novak v letošnji sezoni kaže najboljše predstave v karieri. Na Dirki po Italiji ter kasneje tudi na dirki Po Sloveniji je dokazal, da se je razvil v zelo dobrega pomočnika, ki lahko tu in tam dirka tudi za lasten rezultat.

Mladenič z Dolenje vasi je član Bahrain Victoriousa že od leta 2017, po koncu sezone pa se mu izteče enoletna pogodba, ki so mu jo v ekipi ponudili pred letošnjo sezono. Po poročanju zaupnih virov naj bi Slovenec sprejel precej nizko plačilo, da je ostal v World Tour ekipi, po letošnjih dobrih predstavah pa mu to jasno ne bo več zadoščalo.

Enoletne pogodbe kolesarju prinesejo precej stresa, saj ve, da bo ob koncu sezone moral zopet iskati nov dogovor. Novak je zato dogovarjanje začel že zgodaj in po neuradnih podatkih prišel do ugodne ponudbe.

V svojih vrstah naj bi si ga želeli pri UAE Emirates, kjer še naprej gradijo močno gorsko zasedbo okoli Tadeja Pogačarja. Slovenskemu zvezdniku odgovarja, da je obdan z rojaki, že vse od prihoda v ekipo zanj ‘skrbi’ Jan Polanc, sedaj pa naj bi se dvojici pridružil še Novak.

V svet nafte tudi Luka Mezgec?

Luka Mezgec v vrstah avstralske ekipe nastopa že zadnjih sedem sezon. Letos Avstralci trepetajo za obstanek, Slovenec pa si še naprej želi nastopati na najvišjem nivoju.

Luka Mezgec je ob Janu Polancu slovenski kolesar z najdaljšim stažem v ekipah World Toura. Na najvišji nivo se je preselil že leta 2013, zadnjih sedem let pa nastopa v dresu avstralske zasedbe, ki letos sliši na ime BikeExchange-Jayco.

Najboljši slovenski šprinter se v Avstraliji dobro počuti, a ekipa je vsako leto finančno bolj negotova. Letos pritisk dviguje tudi morebiten izpad iz World Tour sveta, saj se po koncu sezone ekipe z najmanj osvojenimi točkami selijo v nižji rang tekmovanja.

BikeExchange-Jayco je ena izmed štirih ekip, ki visi na nitki. Trenutno so sicer nad cono izpada, a lestvica se spreminja iz dneva v dan. Kolesarjem negotovost prinaša nekaj dodatnega stresa in nekateri že iščejo nove ekipe, ki bodo v prihodnje zagotovo nastopale na najvišjem nivoju.

Iz zaupnih virov smo dobili podatek, da naj bi bil eden teh kolesarjev tudi Luka Mezgec, ki naj bi prihodnost našel v UAE Emirates. Če bo do prestopa resnično prišlo, bi arabsko moštvo v naslednji sezoni gostilo štiri Slovence in prevzelo naziv najbolj slovenske World Tour ekipe.

Prejšnji članekVIDEO: Fizično obračunavanje v zaključku belgijske dirke dvignilo ogromno prahu
Naslednji članekRichard Carapaz v iskanju popolne podrejenosti ekipe odhaja v Ameriko