Romain Bardet navdušil s športno potezo: “V nevarnosti konkurenca ne obstaja”

Klasiko Liege-Bastogne-Liege je poleg pogumnega napada Remca Evenepoela, ki mu je prinesel zmago, zaznamoval tudi hud padec glavnine. V njem jo je hudo skupil tudi svetovni prvak Julian Alaphilippe, kateremu je prvi na pomoč priskočil rojak Romain Bardet.

Šestdeset kilometrov do cilja so sredi glavnine začela po zraku leteti kolesa, kolesarji pa so pristajali v obcestnem jarku. Povsem v epicentru nesreče je bil Julian Alaphilippe (Quick Step-Alpha Vinyl), ki je končal v jarku pod drevesom in se zvijal v bolečinah.

Cesta se je zaradi padca hitro povsem zaprla in srečneži, ki so se izognili nesreči, so se hitro prebili mimo in nadaljevali pot proti cilju. Na kolesu je ostal tudi Romain Bardet (DSM), ki pa se ni odločil za nadaljevanje vožnje, pač pa se je ustavil ob robu cestišča, razjahal kolo in pomagal Alaphilippu.

Francoz v nemški ekipi je v izjavah po dirki poudaril, da bi v njegovem položaju vsak storil enako, a kolesarski svet se s tem ne strinja. Dejanja, kot je njegovo, so po mnenju kolesarskih navdušencev preredka, zato je njegova poteza še toliko bolj navdušujoča.

“Težko je opisati včerajšnje dogodke, grozo na obrazih in potolčena telesa,” je na družbenih omrežjih zapisal Bardet.

“Mislim na Juliana in vse ostale fante, ki so bili udeleženi v grdem padcu. V trenutku se je zvok glavnine, ki se giblje s 70 km/h prelevil v zvok eksplozije opreme in človeškega joka.”

“Vaša sporočila so me ganila, a iskreno mislim, da bi vsak v tovrstni situaciji storil enaki. V nevarnosti konkurenca ne obstaja,” je še dodal Francoz.

Bardet je poškodovanemu svetovnemu prvaku pomoč nudil več kot minuto, preden je zraven pristopil prvi član osebja.

Za kako grd padec je šlo, govori tudi dejstvo, da je ob njem novinarsko mesto francoske televizije nemudoma zapustila Alaphilippova zaročenka Marion Rousse. Na srečo se je še pred njenim prihodom do kraja nesreče izvedelo, da je Alaphilippe pri zavesti in mu je nudena ustrezna zdravniška pomoč.

Pregledi v bolnišnici so razkrili, da si je Francoz ob padcu zlomil ramo in dve rebri. Posledično ga čaka več mesecev odsotnosti s kolesa, njegov nastop na Dirki po Franciji pa je že padel v vodo.

Prejšnji članekDylan Teuns slavil na Mur de Huyu, Pogačar 12.
Naslednji članekEgan Bernal navijačem: “Počakajte me, kmalu bom spet dirkal”