Primož Roglič že prvi dan v rdečem, Tratnik odličen tretji

Primož Roglič je zmagovalec uvodne etape Dirke po Španiji. Na kratkem kronometru je pokoril vso konkurenco in že prvi dan oblekel rdečo majico. Jan Tratnik je zasedel tretje mesto.

Le 7,1 kilometra dolga trasa pričakovano večjih razlik med kolesarji ni naredila, a Primož Roglič (Jumbo-Visma) se vseeno lahko veseli nekaj sekundne prednosti pred glavnimi tekmeci.

Slovenski as se je na progo podal kot zadnji in bil že pred štartom dobro razpoložen. Nekaj besed sta si z nasmeškom na obrazu izmenjala tudi z Janom Tratnikom (Bahrain Victorious), ki je štartal le nekaj minut pred starejšim rojakom.

Tratnik je danes veljal za enega glavnih favoritov in s progo opravil dobro, a v cilju za dve sekundi zaostal za Alexom Aranburujem (Astana-Premier Tech) in sanj o rdeči majici je bilo konec.

Dolgo časa Tratnika ni prehitel nihče, nato pa se je na progo podal Roglič in že po nekaj metrih je postalo jasno, da se pelje etapni zmagi naproti. Njegov čas je bil vseskozi obarvan zeleno in prednost je iz metra v meter rasla.

Na ciljno ravnino je zapeljal s polno hitrostjo in hitel proti etapni zmagi. S progo je na koncu opravil pet sekund hitreje kot Aranburu, s tem pa tudi Tratnika potisnil mesto nižje. Slovenski izkupiček na koncu dneva je prvo in tretje mesto na etapi ter rdeča majica na ramenih Rogliča.

»Noro. Izkazalo se je, da je bilo danes dovolj za zmago. Sem vesel in pomirjen,« je v cilju povedal 31-letnik, ki je sicer kratko etapo vseeno označil za težko. »Težkih sedem kilometrov. V cilju si ne želiš nobenega več. Na polno pritiskaš od štarta do cilja.«

Rogličev največji tekmec Egan Bernal (Ineos Grenadiers) je odvozil s skladno s svojimi kronometrskimi sposobnostmi in si privozil 26 sekund zaostanka. Nekaj bolje se je odrezal Adam Yates (Ineos Grenadiers), ki je zaostal 19 sekund. Izmed kolesarjev za skupni seštevek je najbližje Kisovčanu prišel Alexander Vlasov (Astana-Premier Tech), ki je zasedel 10. mesto s 13 sekundami zaostanka.

Dobro se je danes odrezal tudi Jan Polanc (UAE Emirates), ki je prišel do 11. mesta, Luka Mezgec (BikeExchange) pa je na koncu zasedel 55. mesto.

Prejšnji članekMohorič z odličnim kronometrom zadržal drugo mesto v skupnem seštevku
Naslednji članekTejay van Garderen bo novi športni direktor EF Education-Nippa