Danes se v Franciji začenja Tour de l’Ain. Na njem bo mednarodno tekmovalno sezono začel naš as Primož Roglič, ki bo skušal dobro formo z državnega prvenstva prenesti tudi na mednarodni oder. Tridnevna preizkušnja na štartu gosti številne ekipe World Toura, kolesarsko javnost pa bo zanimal predvsem prvi letošnji boj Jumbo-Visme in Ineosa. Za obe ekipi bodo nastopali kolesarji, ki se bodo čez dobre tri tedne pomerili na Tour de Francu.

Dirka najnižjega ranga, a z neverjetno udeležbo

Kot smo zapisali že večkrat, je letošnja sezona v marsičem drugačna od preteklih. Ena izmed sprememb je tudi ta, da World Tour ekipe svoje najboljše kolesarje pošiljajo na manjše dirke. Tour de l’Ain spada v četrti kakovosti razred z oznako 2.1, a se na njem tre izvrstnih kolesarjev.

Največ pozornosti je jasno namenjeno prav ekipama Ineosa in Jumbo-Visme. Britanci v Francijo pošiljajo Egana Bernala, Chrisa Frooma in Gerainta Thomasa, udarno trojico Nizozemcev pa bodo sestavljali Roglič, Steven Kruijswijk in Tom Dumoulin. Obe trojici bosta imeli ob sebi številne kakovostne pomočnike.

Glavni boj se bo odvijal med Bernalom in Rogličem. vir: twitter

Poleg šesterice se bodo na štartu pojavili tudi drugi odlični hribolazci, ki lahko brez težav posežejo tudi po zmagi. Pozoren bo treba biti predvsem na Fabia Aruja (UAE Emirates), Joaa Almeido (Deceuninck-Quick Step), Baukeja Mollemo in Richiea Portea (Trek-Segafredo), Carla Fredrika Hagena (Lotto Soudal), Dana Martina (Israel Start-Up Nation), Sama Oomena (Sunweb) in Naira Quintano (Arkea-Samsic).

Primož Roglič bo edini predstavnik Slovenije na dirki. Njegov mlajši reprezentančni kolega Tadej Pogačar, ki bo nastopil na Touru, se te dni mudi v Italiji, kjer je pretekli vikend dirkal na Strade Bianche, jutri pa ga čaka nastop na spomeniku Milano-San Remo.

Forma večine neznana

V kakšni formi prihajajo kolesarji na dirko je velika neznanka. Vemo, da je Egan Bernal odlično pripravljen, kar je pokazal z zmago na La Route d’Occitanie. Prav na tej dirki je slabo formo pokazal Chris Froome, za katerega se zdi, da bo težko sledil tempu najboljših. Pripravljenost tretjega mušketirja Ineosa Geraint Thomas pa je velika neznanka, tako kot to velja za formo trojice Jumbo-Visme.

Thomas je letos odpeljal eno dirko in še to pred prekinitvijo sezone. Na njej ni blestel. Zasedel je končno 21. mesto, a rezultati izpred prekinitve sezone za sedanjo formo ne pomenijo prav nič.

Še manj kot Thomas so letos kolesarili vsi trije člani Jumbo-Visme. Kot edini izmed trojice ima uradni nastop na dirki zabeležen le Primož Roglič, ki je dirkal na državnem prvenstvu. Steven Kruijswijk in Tom Dumoulin morata prve letošnje tekmovalne kilometre še narediti, za slednjega bodo to sploh prvi v dresu nizozemskega moštva.

Dumoulin bo naredil sploh prve tekmovalne kilometre v dresu Jumbo-Visme. vir: twitter

Z zanimanjem bomo torej spremljali, kakšna bodo razmerja moči na cesti. Prvič se bodo pokazale vloge znotraj Jumbo-Visme, pri kateri ne želijo določiti kapetana za Tour. Morda bodo prav nastopi na Tour de l’Ainu in Kriteriju Dauphine, ki sledi čez nekaj dni in na katerem bodo vozili vsi trije prej omenjeni kolesarji, dali jasnejšo sliko, kdo bo na Touru glavni favorit ekipe.

Prvi dan ogrevanja, nato gre zares

Trije dnevi dirkanja so v celoti namenjeni kolesarjem, ki lahko vozijo v klanec. Prva petkova etapa je sicer najmanj zahtevna in bi v zaključku lahko zmago omogočila kateremu izmed vzdržljivejših šprinterjev, a 800-metrski klanec s 7-% naklonom tik pred ciljem daje prednost eksplozivnim kolesarjem, ki zdržijo krajše vzpone.

Že drugi dan pa bo zgodba povsem drugačne. Pet kategoriziranih vzponov, štirje izmed njih druge kategorije, bodo naredili delno selekcijo že pred zaključkom etape. Preostanek glavnine se bo za zmago udaril na zadnjem vzponu. Gre za dokaj položen klanec v dolžini 11,7 kilometra in s povprečnim naklonom 3 %, a vmesni odseki posežejo tudi po naklonu okoli 10 %. Prav tam lahko pričakujemo napade.

Po dvignjenem apetitu preteklih dveh etap, bomo v nedeljo lahko spremljali pravo gorsko etapo s koncem na vrhu vzpona. In to ne kar nekega vzpona, pač pa Grand Colombiera, na katerem se bo zaključila tudi 15. etapa letošnje Dirke po Franciji. Že pred finalnim vzponom bo glavnina prečila dva prelaza prve kategorije, na zaključnem pa gre v glavnini pričakovati ognjemet. Vzpon na Grand Colombier je dolg kar 17,8 kilometra, njegov povprečni naklon pa znaša 7 %. A ta ne pove vsega, na vzponu sta namreč dva strmejša odseka. Prvi v dolžini 7,4 kilometra z naklonom 8,3 %, najtežje pa bo kolesarjem šest kilometrov pred ciljem, ko se bo cesta za 3 kilometre postavila navkreber s povprečnim naklonom 9,3 %.

Predstavljen dres slovenskega državnega prvaka

Včeraj je Jumbo-Visma predstavila dres slovenskega državnega prvaka, v katerem bo letos nastopal Primož Roglič. Gre za modro-rumen dres, k z mejo med barvama tvori podobo Triglava. Preko prsi je natisnjena slovenska zastava, trobojnica pa krasi tudi rob rokavov in ovratnika. Zgornji del dresa je v rumeni barvi Jumbo-Visme.

Prenos dirke lahko od 14. ure dalje spremljate na kanalu Eurosport 2.

Članek vsebuje partnerske povezave. Če kupite katerikoli izdelek preko klika na povezavo, lahko Peloton Slovenija prejme provizijo. To na ceno izdelka, ki ga kupujete, ne vpliva. Na ta način podprete našo stran brez kakršnegakoli stroška.