Roglič pričakuje hude boje na zaključnem vzponu Picon Blanco

Kolesarje na Dirki po Španiji danes čaka zahtevna in nervozna etapa, ki se bo končala z zaključnim vzponom na Picon Blanco. Že zgodaj v dirki bomo torej spoznali razmerja moči med favoriti.

Primož Roglič je odlično začel Dirko po Španiji, a prvi pravi test bo moral prestati šele danes. Na kronometru je dokazal, da je najmočnejši, a o zmagovalcu dirke se bo odločalo v gorah.

Dobrih dvesto kilometrov dolga etapa se bo po začetnem razgibanem terenu spustila na ravnino, kjer bo zopet grozil stranski veter, ki bi lahko trgal glavnino. Odprti predeli v okolici Burgosa slovijo kot vetrovni in glavnina bo upala, da se tokrat izognejo pihanju s strani.

Trasa 3. etape (vir: twitter)

Po ravnini pa se začne glavni preizkus dneva. Picon Blanco je dolg 7,6 kilometra, dviga pa se s povprečnim naklonom 9,3 odstotka. Gre za izredno enakomeren vzpon, kjer daljših odsekov za počitek ni. Naklon se stalno vrti okoli 9 odstotkov, na dveh predelih pa poseže tudi do 18 odstotkov. Prav tam bi lahko videli napad katerega izmed favoritov.

»Etapa bo zopet nervozna, saj na ravninskih predelih lahko pričakujemo veter, na vzponu pa bi lahko videli razlike med kolesarji za skupno razvrstitev,« je povedal Roglič, ki se zaveda, da bo moral biti v zaključku pozoren na morebitne napade.

Roglič se z današnjim vzponom še ni nikoli srečal, saj ga na Vuelti do sedaj še ni bilo. Sicer je Picon Blanco redno uvrščen v traso Vuelte a Burgos, mnogi ga zato že poznajo, a naš as na njem še ni dirkal.

»Kolikor sem uspel videti, gre za zelo težek vzpon, potrebno bo dati vse od sebe,« je o vzponu Picon Blanco povedal Roglič. Sam si pred začetkom Vuelte ni ogledal trase nobene etape, zato mu je večina vzponov nepoznana, tudi današnji.

Profil vzpona Picon Blanco. (vir: twitter)

Po včerajšnji etapi so ga novinarji spraševali, kdo mu bo najbolj nevaren, kdo so kolesarji, ki se jih mora bati. »Zagotovo najhitrejših. Težko je napovedati, kdo bo najboljši,« je v smehu odgovoril in še enkrat potrdil, da je na Vuelti izredno sproščen. Takšnega ga v preteklosti namreč nismo videli prav pogosto.

Rdeča majica na ramenih Kisovčana bi danes lahko bila ogrožena. Veliko možnosti za uspeh bodo imeli ubežniki, ki jih Jumbo-Visma skoraj gotovo ne bo aktivno lovila, saj bi jim začasna predaja majice vodilnega celo odgovarjala.

»Ne bi bil problem, če bi jo izgubili. Vesel bi bil, če bi jo oblekel šele po kronometru v Santiagu, kjer bo zadnja etapa,« je še pojasnil Roglič.

Prejšnji članekMohorič varno v cilju, Dirko po Poljski končuje na drugem mestu
Naslednji članekAdam Yates in Hugh Carthy največja poraženca druge etape