Roglič: »Lepo je, ko se lahko boriš z najboljšimi«

Primož Roglič je na dirki Milano-Torino spisal novo kolesarsko poezijo, v cilju pa tako kot po navadi ostal skromen.

Slovenski as iz leta v leto postaja bolj nevaren na enodnevnih dirkah. S časom se je naučil kolesarske obrti tudi na klasikah, spoznal je, kako je potrebno dirkati na njih in sedaj recept le prenaša iz ene dirke na drugo, na poti pa v svoj žep pospravlja zmago za zmago.

V le petih dneh je osvojil dve italijanski klasiki, kjer je bila konkurenca primerno močna. Obe je osvojil po istem kopitu. V zaključku je ostal brez pomočnikov, se dobro skrival za konkurenti, v ključnih trenutkih pa bil tam, kjer je bilo potrebno. Zdi se, da je bil zaključni šprint vselej le še formalnost.

Na Milano-Torino je v zadnjih metrih strl Adama Yatesa, ki je predhodno poskrbel za težave Joaa Almeide in Tadeja Pogačarja. V ozadju je ostalo še nekaj zvenečih imen, a nihče v nogah ni premogel toliko energije kot Primož Roglič.

Nov dan, novi razlogi za nasmeh na obrazu Primoža Rogliča. (vir: twitter)

»Lepo je, ko si se sposoben boriti z najboljšimi na enodnevnih dirkah. Rad jih imam,« je v cilju povedal 31-letnik, ki poudarja, da se še vedno uči kolesarskega posla.

»Učiš se, tudi jaz se še vedno učim. Moram dirkati na tovrstnih dirkah, če želim biti uspešen kolesar za enodnevne preizkušnje. Po Vuelti sem vozil na svetovnem prvenstvu in uf … to je bilo nekaj povsem drugega. S povratkom v Italijo sem vedel, kaj pričakovati. To so dirke, ki jih imam rad, zato na njih uživam.«

Enodnevne preizkušnje imajo svojevrsten šarm. Tu skrivanja ni, že pred začetkom veš, da se bo dirkalo ‘na polno’ in da ti lahko trenutek slabosti ali tehnične težave preprečijo boj za zmago.

»Na enodnevnih dirkah ni drugega poskusa. Na etapnih dirkah, ko si zelo dobro pripravljen, imaš enkrat srečo, drugič smolo, a na koncu se v večini vse postavi na svoje mesto. Na enodnevni dirki moraš biti zelo močen in imeti dober dan, če želiš doseči rezultat.«

Rogliča v soboto čaka še zadnja preizkušnja letos. Lovil bo svojo prvo zmago na Dirki po Lombardiji, kamor se podaja kot glavni favorit. A kot je povedal že sam, na enodnevni dirki nikoli ne veš, kaj te čaka.

Prejšnji članekPrimož Roglič bo v soboto lovil rekord, že sedaj pa je za njim izjemna sezona
Naslednji članekEdina športna direktorica v moškem World Tour svetu menja ekipo