Roglič in Pogačar danes na ogrevanje pred Dirko po Lombardiji

Nekoliko v senci kolesarskega praznika v Franciji, kjer sta ta konec tedna na sporedu ženska in moška dirka Pariz-Roubaix, bo v Italiji danes potekala Dirka po Emiliji. Slovenci jo bomo spremljali zelo pozorno, saj se bosta na njej udarila Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Enodnevna preizkušnja, ki se po prestižu ne more kosati z dirko v Franciji na štart vsako leto vseeno privabi številna velika imena. Kolesarjem, ki se nameravajo čez teden dni pomeriti na Dirki po Lombardiji namreč predstavlja odlično ogrevanje in spoznavanje z italijanskimi vzponi.

Dirka se bo začela in po 195 kilometrih tudi končala v Bologni. Trasa v prvem delu ni zahtevna in ne bo povzročila hujše selekcije, veliko bolj selektivni pa bodo zaključni krogi. Kolesarji bodo morali premagati štiri kroge, v vsakem izmed njih pa jih čaka znamenit in zahteven vzpon na San Luco. Klanec bodo skupno premagali kar petkrat, ob zadnjem vzponu pa bo na vrhu tudi cilj.

Klanec na San Luco ni dolg, le 2,1 kilometra, a je peklensko strm. V prvem kilometru in pol je povprečni naklon 11 odstotkov, položi pa se šele v zadnjih petstotih metrih. Maksimalni naklon poseže tudi do 20 odstotkov in z vsakim prečenjem se vzpon zdi bolj strm.

Profil trase. (vir: twitter)

Slovenci imamo na San Luco lepe spomine

Klanec nad Bologno, kjer se bo dirka končala, imamo Slovenci v zelo lepem spominu. Leta 2019 je prav tam Dirko po Emiliji v svojo korist obrnil Primož Roglič, ko je v zaključnih metrih strl odpor Michaela Woodsa.

Primož Roglič je Dirko po Emiliji osvojil leta 2019. (vir: twitter)

Že nekaj mesecev prej pa je na prav tem vzponu v sklopu Dirke po Italiji Primož Roglič slavil še eno zmago. Tedaj je namreč osvojil uvodni kronometer in se že prvi dan oblekel v rožnato majico.

V močni zasedbi izstopata Slovenca

Letos je udeležbo na dirki potrdilo kar nekaj zvenečih imen, ki sodijo v krog favoritov. Med njimi sta jasno tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič, katerima stavnice napovedujejo velike možnosti za zmago.

Prvi favorit naj bi bil sicer Remco Evenepoel, ki želi razočaranje s svetovnega prvenstva pretopiti v uspeh. Belgijec je v izjemni formi, to je dokazal na vseh preizkušnjah v preteklem mesecu, a hkrati je večkrat pokazal tudi taktično nezrelost, zaradi katere v zadnjem času ostaja brez odmevnih zmag.

Na štartni listi je tudi lanski zmagovalec Aleksandr Vlasov, a Rus letos ne kaže forme, ki ga je krasila v preteklih sezonah. Veliko presenečenje bi bilo, če bi danes ubranil zmago, a vemo, da znajo enodnevne dirke spisati posebne zgodbe.

Jumbo-Visma bo na dirko poslala izjemno močno zasedbo, kjer bi lahko v primeru težav Roglič zmago lovil tudi kdo drug. Prvi kandidat bi verjetno bil Jonas Vingegaard, a tudi George Bennett, Steven Kruijswijk in Sepp Kuss na dober dan lahko osvojijo tovrstne dirke.

Podobno zgodba se bo odvila tudi pri UAE Emirates. Pogačar bo imel ob sebi Diega Ulissija, Davideja Formola in Rafala Majko, tudi Valerio Conti pa zna presenetiti.

Zanimivo je, da ne Pogačar ne Roglič na papirju ne bosta kapetana. Številka ena pri UAE Emirates bo Ulissi, pri Jumbo-Vismi pa Bennett.

Na štartni listi so še Joao Almeida, Adam Yates, Michael Woods, Ben O’Connor, Bauke Mollema, Benoit Cosnefroy, Hugh Carthy, Tim Wellens, David Gaudu, svojo formo pa bo preizkusil tudi Thibaut Pinot.

Dirko lahko spremljate preko spletne strani Tiz-Cycling.

Prejšnji članekJumbo-Visma za nastop na Pariz-Roubaixu predstavila nov dres
Naslednji članekVIDEO: Ti s kolesom po cesti, jaz z avtom po kolesarski stezi