Richard Carapaz v iskanju popolne podrejenosti ekipe odhaja v Ameriko

Richard Carapaz po treh sezonah pri Ineos Grenadiersih išče novo sredino. Konec leta se mu izteče pogodba, katere ne namerava podaljšati. Želi si biti namreč nesporna številka ena ekipe, kar mu lahko ponudijo v EF Education-EasyPostu.

Ekvadorec Richard Carapaz je z naskokom najbolj atraktiven izmed kolesarjev za skupno razvrstitev, ki se jim po koncu sezone izteče pogodba. Mnoge ekipe si Ekvadorca želijo v svoji sredini. Zanj so se ogreli pri Movistarju, novo pogodbo so mu ponudili tudi pri Ineos Grenadiersih, a 29-letnik je zavrnil obe ponudbi.

Po poročanju ameriškega portala Velonews je olimpijski prvak sklenil dogovor z EF Education-EasyPostom. Ta sicer še ni uradno potrjen, saj lahko po pravilih Mednarodne kolesarske zveze vse prestope moštva oznanjajo šele od 1. avgusta dalje.  

EF Education-EasyPost že zadnjih nekaj let iščejo aduta, ki bi ga lahko na tritedenskih dirkah podprli z vsemi močmi. Rigoberto Uran, kateremu se po koncu sezone izteče pogodba, ni več konkurenčen na največjih dirkah in bo tudi v primeru podaljšanja pogodbe prevzel mentorsko vlogo.

Edini resni kandidat za Grand Toure v vrstah Američanov je Hugh Carthy, a v zadnjih letih je bil na dirkah preveč nezanesljiv. Nekaj dobrih dni je venomer pokvaril s slabšim dnem, ki ga je izločil iz boja za končno zmago. V ekipi ga (za zdaj) vidijo predvsem v vlogi superpomočnika, Carapaz pa bi jim predstavljal glavnega aduta, na katerega bi stavili vse.

Tudi letos na Giru je bil Carapaz blizu uspeha, a na koncu je moral premoč priznati Jaiu Hindleyju. (vir: twitter)

Ekvadorski zvezdnik je v ekipi Ineos Grenadiers dosegel nekaj odmevnih dosežkov, na vseh treh Grand Tourih se je zavihtel na oder za zmagovalce. Vendar pa v britanski ekipi štejejo le zmage in Carapaz na največjem odru do nje ni prišel. Posledično mu v ekipi ne zagotavljajo ekskluzivne vloge kapetana, kar je glavni razlog za odhod.

Britanci so v začetku sezone podpisali nov dolgoročen dogovor z Eganom Bernalom in tako jasno naznanili, da največ stavijo prav na Kolumbijca. Nato je sledila grozna nesreča Bernala, po kateri se še vedno ni vrnil v karavano, zato so svoje moči v ekipi usmerili v Adama Yatesa. Britanec bo prvo ime moštva na prihajajoči Dirki po Franciji, kamor Carapaz sploh ne potuje, čeprav je iz ekipe izpadel Bernal.

Sodelovanja med Ineos Grenadiersi in Carapazom naj bi bilo po koncu sezone torej zares konec. Od moštva se poslavlja s šestimi zmagami, med katerimi izstopata zmaga na Dirki po Švici in osvojitev naslova olimpijskega prvaka. Zdi se, da bi moral v treh letih Ekvadorec osvojiti kaj več, vedno je bil namreč povsem blizu vrha, a zmag ima le peščico. Mnogo več pa ima drugih in tretjih mest, ki pa v ekipah, kot so Ineos Grenadiers, štejejo bolj malo.

Prejšnji članekRošade Slovencev v ekipah svetovne serije
Naslednji članekJumbo-Visma predstavila osmerico, ki bo lovila zmago na Dirki po Franciji