Razkrita trasa ženske Dirke po Franciji, ki ji bo sledil tudi Tadej Pogačar

Ženski del karavane bo v sezoni 2022 doživel prvo etapno Dirko po Franciji. Dosedanjo enodnevno dirko bo nadomestilo osem etap, ki bodo na sporedu takoj po koncu moške dirke.

Fantje bodo 24. julija zapeljali v Pariz in na Elizejskih poljanah okronali končnega zmagovalca. Isti dan pa bodo dekleta prav tako na Elizejskih poljanah odpeljale prvo etapo prvenstvene Dirke po Franciji.

Christian Prudhomme, direktor moške dirke, je poudaril, da so dekleta želela večjo medijsko izpostavljenost, ki bi pripomogla k rasti njihovega športa. Tako so se odločili, da združijo konec moške in začetek ženske dirke in tako omogočijo, da bodo ob začetku ženske preizkušnje na terenu prisotni vsi najpomembnejši kolesarski mediji.

Osem etap dirke bo potekalo na severozahodu Francije, kjer bo tekel tudi prvi teden moške preizkušnje. Od uvoda na Elizejskih poljanah se bo karavana premikala v smeri urinega kazalca vse do La Planche des Belles Filles, kjer bo okronana prva zmagovalka Dirke po Franciji.

Ravninski uvod v razgibano nadaljevanje

Prvi dan se bodo dekleta podala na pot izpod Eifflovega stolpa in nekaj kilometrov kasneje vstopila na krog, kjer bodo ostala do konca etape. Dvanajstkrat bodo morala zaokrožiti po Elizejskih poljanah, o zmagovalki in prvi nosilki rumene majice pa bo odločal skupinski šprint.

Trasa 1. etape. (vir: twitter)

Dan kasneje bo na sporedu še ena etapa za šprinterke. Povsem ravnih 135 kilometrov trase bo služilo kot ogrevanje pred nadaljevanjem dirke, kjer bomo videli precej bolj pokonci postavljene ceste.

Priložnosti za napade od daleč

Že tretji dan bomo videli precej bolj razgiban teren, ki s številnimi neravninami v zaključku ponuja priložnosti za napade od daleč. Zanimivo bo spremljati, kako se bodo kolesarke lotile 900-metrskega vzpona s povprečnim naklonom 12,1 %, ki bo na sporedu 16 kilometrov pred ciljem. Peklenska strmina bo idealna odrivna deska za napad, a treba bo imeti precej poguma.

Na Cote de Mutigny vzpenjanja še ne bo konec, saj tik pred ciljem sledi še en vzpon. Mont Bernon sicer ni tako strm, en kilometer se cesta dviga s povprečnim naklonom 4,6 %. Z vrha sledi spust in nato ponovno kratek vzpon do ciljne črte.

Po makadamu med vinogradi

Četrti dan bomo spremljali eno najbolj zanimivih etap na dirki. Po 60 kilometrih bodo kolesarke vstopile med vinograde, kjer jih čakajo štirje makadamski odseki. Da bo vse skupaj še nekoliko težje, bo poskrbel neraven teren.

Skoraj 13 kilometrov makadama bo povsem raztrgalo glavnino in v cilju lahko pričakujemo osamljeno zmagovalko ali pa šprint manjše skupinice, ki bo skupaj premagala vse vzpone in makadam.

Trasa 4. etape. (vir: twitter)

Nekaj zatišja pred zaključno nevihto

Peta etapa bo z naskokom najdaljša na dirki, kolesarke čaka kar 175 kilometrov. A razen dolžine je nič ne bo delalo pretirano težko, saj je teren v večini raven. Tu in tam bo potrebno premagati krajši klanček, a nobeden ne bi smel preprečiti skupinskega šprinta v cilju.

Dan kasneje bo na sporedu nova razgibana etapa, ki pa bo imela za razliko od preteklih etap, večji del vzponov že v prvem delu. V zaključku kolesarke čakata en nekategoriziran in en kategoriziran vzpon, a tudi slednji ni tako zahteven (1,3 km; 6,1 %). Cilj ne bo postavljen na klancu, pač pa v dolini.

Zadnji etapi za kolesarske sladokusce

Po šestih dneh ogrevanja se bo o zmagovalki odločalo na zadnjih dveh etapah. Obe sta upravičeno označeni kot gorski, saj se bodo morale kolesarke povzpeti na nekaj znamenitih prelazov.

Sedma etapa bo imela tri kategorizirane vzpone, ki se bodo zvrstili že kmalu po začetku. Najprej bo na vrsti Petit Ballon (9,3 km; 8,1 %), ki bo že zredčil glavnino, še dodatno selekcijo pa bo naredil prelaz Platzerwasel (7,1 km; 8,3 %), ki bo na vrsti takoj po spusti s prejšnjega vzpona.

Po dolgem spustu, med katerim bo karavana tudi prvič prešla ciljno črto, sledi nekaj kilometrov vožnje po dolini. Dekleta bodo nato zagrizla v zadnji klanec dneva Grand Ballon (13,5 km; 6,7 %), ki smo ga večkrat videli tudi na moški preizkušnji. Po dosegi vrha bo potrebno prevoziti še nekaj kilometrov do ciljne črte, ki jo bodo dekleta že poznala.

Trasa 7. etape. (vir: twitter)

Zadnji dan bo na sporedu še ena zahtevna etapa, a na prvi pogled se zdi, da bo nekaj lažja kot tista dan prej. Petdeset kilometrov se bodo dekleta približevala Vogezom, kjer se bodo še zadnjič udarila za naslov prve zmagovalke Dirke po Franciji.

Prvi vzpon bo kratek, a precej strm. Do gorskega cilja bo potrebno premagati 2,3 kilometra ceste s povprečnim naklonom 8,5 odstotka, a vzpenjanja nato še ni konec. Še približno deset kilometrov se bo cesta vzpenjala, preden se dokončno prevesi v dolino, a naklon bo precej bolj prijazen nogam kot v prvih dveh kilometrih.

Sledi vzpon na Ballon d’Alsace (8,7 km; 6,9 %), še enega izmed starih znancev Dirke po Franciji. Verjetno se akcija tam še ne bo začela, saj nato sledi precej dolga vožnja po dolini, ki ti lahko pobere veliko energije pred zaključnim vzponom.

Za konec etape in dirke se bodo dekleta povzpela še na znamenito planoto Lepih deklet (Planche des Belles Files). Sedem kilometrov vzpona s povprečnim naklonom 8,7 odstotka bo dalo odgovor na vprašanje o zmagovalki. Posebej zanimivo bo spremljati zadnje kilometre, kjer naklon doseže tudi 24 odstotkov, za nameček pa bo pod gumami makadam.

Trasa 8. etape. (vir: twitter)

Urško Žigart bo ob cesti spremljal Tadej Pogačar

Tako Urška Žigart kot Tadej Pogačar sta se udeležila predstavitve trase. Oba sta se po koncu prireditve ustavila pred mikrofonom in razkrila prve vtise o trasi.

Urška Žigart, ki bo glede na govorice v prihodnji sezoni vozila v novonastalem moštvu UAE Emirates, je povedala: “Vse tekmovalke bodo želele pustiti vtis na dirki, zato bo v prvih dneh veliko napadov. Etapa z makadamom bo precej stresna. Zadnja dneva v gorah in zaključkom na Planche des Belles Filels… mislim, da bo zelo težko.”

Ob cesti pa bo imela Žigartova podporo svojega zaročenca, saj je Tadej Pogačar že napovedal, da bo po koncu svoje dirke pospremil tudi žensko preizkušnjo.

Ko končam Dirko po Franciji bom sedel v avtodom in sledil ženski dirki,” je povedal Pogi.

Prejšnji članekPogačar navdušen, da traso Toura 2022 sestavljajo najrazličnejši tereni
Naslednji članekDirektor Jumbo-Visme za Dirko po Franciji ne izključuje Dumoulinovega povratka v osmerico