Rafal Majka s 85-kilometrsko samostojno akcijo do etapne zmage

Še drugi dan zapored se zmage veseli eden izmed ubežnikov. Rafal Majka je z dolgo samostojno akcijo ugnal vse tekmece in ekipi prinesel prvo etapno zmago na dirki.

Zaključek drugega tedna je karavana preživela v gorah, a nobena izmed etap ni bila tako zahtevna, da bi videli resne boje favoritov. Tako so se v boj za etapno zmago še drugi dan zapored podali ubežniki.

Na začetku etape so se vneli hudi boji za vstop v beg, ki se je po 70 kilometrih dirkanja naposled le oblikoval. Petnajst kolesarjev se je odcepilo iz glavnine in začelo pridobivati prednost, v ozadju pa se je tempo povsem ustavil.

Rafal Majka (UAE Emirates) je napadel že na drugem izmed štirih kategoriziranih vzponov, ko je bilo do cilja še 85 kilometrov. Sprva se je zdel poskus nemogoč, a Poljak je vozil izjemno in se uspel otresti tekmecev.

Za njim se je nato podal Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), ki je bil odločen, da se preseli na čelo dirke, a Nizozemec je s poskusom zamudil. Zaostanek je topil prepočasi, najbližje kar je prišel, je bilo okoli minute in pol, a Majka danes ni dopustil presenečenja.

Utrujen, izmučen, a nasmejan je Majka prišel na ciljno ravnino, kjer je lahko v miru proslavil svojo prvo zmago v novem moštvu. Za 31-letnika je sicer to že druga etapna zmaga na Vuelti.

V zaključku se je dirka razživela tudi v skupini favoritov, kjer je noge sprva pretegnil David de la Cruz (UAE Emirates), a bil kmalu ujet. Veliko odločneje pa je napadel Adam Yates (Ineos Grenadiers), ki bi ga moral loviti Miguel Angel Lopez (Movistar), kateremu je najbolj nevaren, a Kolumbijec je ocenil, da Britanec ne more prav daleč.

Yates je nato v zelo kratkem času uspel narediti nekaj metrov razlike in v ozadju so se zbudili. A da bi ga ujeli, je bilo že prepozno. Yates je v cilj prišel sam, 15 sekund pred skupino tekmecev, v kateri je bil tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Na drugi prosti dan se v rdečem podaja Odd Christian Eiking (intermarche-Wanty-Gobert), ki ima 54 sekund naskoka pred Guillaumejem Martinom (Cofidis) in 1:36 pred Primožem Rogličem.

Prejšnji članekJay Vine uteleša kolesarsko trdoživost
Naslednji članekBenoit Cosnefroy najhitrejši na Bretanski klasiki, Pogačarju v zaključku pošle moči