Qhubeka NextHash drvi proti propadu, kolesarjem sporočeno naj iščejo novo moštvo

Qhubeka NextHash je zopet v položaju, v katerem je bila že ob koncu lanske sezone. Finančnih sredstev primanjkuje in obstoj moštva v naslednjem letu je vprašljiv. Članom ekipe je bilo zato sporočeno, naj si iščejo novega delodajalca.

Južnoafriška ekipa Qhubeka-NextHash ima z naskokom najmanjši proračun v svetovni seriji. Ob koncu lanske sezone je že vse kazalo, da bo morala ekipa Douga Ryderja zapreti vrata, nato pa je v zadnjem trenutku na krov skočil Assos in priskrbel minimalna sredstva, ki ekipo še držijo nad vodo.

Iskanje pomembnejšega sponzorja se je nadaljevalo tudi preko celotne letošnje sezone in pred Dirko po Franciji je iskanje obrodilo sadove. Kot imenski sponzor se je ekipi pridružilo kriptopodjetje NextHash. Assos je izgubil mesto v imenu, a vseeno ostal povezan z ekipo.

Ni trajalo dolgo, da so se pojavile težave v raju. NextHash je bi s strani mnogih označeno kot nezanesljivo podjetje in v ekipi so to spoznali na krut način. Konec avgusta je v medije prišla novica, da kolesarji in osebje še vedno čakajo na plače, saj eden izmed sponzorjev ni poravnal finančnih obveznostih.

Pri Assosu so se takoj odzvali in pojasnili, ‘da smo izpolnili vse finančne obveznosti do ekipe in še mnogo več ter upamo, da bo ekipa nadaljevala pot tudi v letu 2022.’ Na drugi strani so predstavniki NextHasha ostali tiho.

NextHash se je ekipi pridružil pred Dirko po Franciji, kmalu pa so se pojavile prve težave. (vir: twitter)

Finančno stanje tudi mesec kasneje ni nič boljše. Južnoafriška ekipa je prestopni rok povsem izpustila, saj niso pripeljali nobenega kolesarja, hkrati pa niso podaljšali niti ene pogodbe. Trideseti september označuje datum, do katerega morajo ekipe podpisati pogodbe s kolesarji, na katere računajo v prihodnji sezoni. Pri Qhubeki NextHash tega niso storili, konec septembra so kolesarjem morali sporočiti, naj iščejo delo drugje.

»Qhubeka NextHash je predana zagotavljanju prihodnosti in se še naprej trudi z usklajevanjem z obstoječimi in potencialnimi novimi partnerji,« so povedali predstavniki ekipe. »Kot je predpisano s strani UCI-ja in CPA-ja, smo ekipo obvestili o trenutnem položaju, zaradi katerega lahko iščejo priložnost drugje, če si tega želijo

»Kot afriška World Tour ekipa se bomo še naprej borili za našo misijo spreminjanja življenja s pomočjo koles. Z dirkanjem na dirkah najvišjega ranga smo financirali več kot 30 000 koles v Afriki.«

Douga Ryderja čaka dolg in naporen premor med sezonama, kjer bo moral ponovno iskati sponzorje z vseh koncev sveta. Ekipo, tudi če preživi, verjetno čaka nova sezona životarjenja, saj bodo vsi kolesarji, ki kažejo potencial najverjetneje odšli k bolj stabilnim tekmecem.

V letošnji sezoni je ekipa osvojila pet zmag, pri čemer so do kar treh prišli na Dirki po Italiji. Za glavni del uspeha je sicer poskrbel Giacomo Nizzolo, ki je zmagal trikrat v sezoni in prav Italijan bo verjetno najbolj zaželen del ekipe na trgu.

Prejšnji članekAlejandro Valverde osvojil etapo, nato pa nerodno padel
Naslednji članekMatej Mohorič kot edini Slovenec v boj s tlakovci Severnega pekla