Prva spomladanska klasika Omloop Het Nieuwsblad je pripadla Davideju Balleriniju. Italijan je v zredčeni glavnini v zaključku premogel z naskokom največ moči in s prepričljivo prednostjo prečkal ciljno črto.

V Belgiji se je danes otvorila sezona spomladanskih klasik. Dvestokilometrska trasa je na štart zvabila večino specialistov za klasike, na štartni listi pa smo lahko prebrali tudi priimke nekaterih šprinterjev. Slovenci svojih predstavnikov na dirki žal nismo imeli.

Kolesarje je danes na trasi spremljalo lepo vreme, ki ga v tem letnem času v Flandriji nismo vajeni. Vreme pogosto kroji razplet belgijskih klasik in tudi danes ga je, le nekoliko drugače, kot smo to videli v preteklosti. V zaključek dirke je skupaj namreč prišla presenetljivo velika skupina kolesarjev, nekaj kar v dežju ali vetru zagotovo ne bi videli.  

Skladno s pričakovanjem so se danes poskusi pobegov začeli že zgodaj. Številni kolesarji so poskusili svojo srečo, a glavnina jih je imela ves čas pod nadzorom. Dobrih 50 kilometrov do cilja jih je na čelu dirke ostalo le še pet in v ozadju so se že pripravljali novi napadi.

Triinštirideset kilometrov do cilja se je Alaphilippe preselil do ubežnikov in skušal ustvariti odločilno razliko. V lov za njim so se podali preostali favoriti dneva, med njimi Greg Van Avermaet (AG2R Citroen), Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), Matteo Trentin (UAE Emirates) in Zdenek Štybar (Deceuninck-Quick Step).

Dvajset kilometrov do cilja je bilo bega Alaphilippa konec in začeli so se novi poskusi konkurentov. Nihče ni bil pretirano uspešen in ko je glavnina na zadnjem vzponu dneva ujela ubežnike, je postalo jasno, da se bodo kolesarji za zmago danes borili na ciljni ravnini.

V glavnini je bilo še vedno veliko šprinterjev, katerim so se odpirala vrata do zmage. Eden glavnih favoritov v zaključku je bil tudi Alexander Kristoff (UAE Emirates), a mu je 1,4 kilometra do cilja počila guma in Norvežan se je s številnimi kletvicami poslovil od zmage.

V zadnji kilometer je skupaj vstopilo okoli 50 kolesarjev, ki jim je poveljevalo moštvo Deceuninck-Quick Stepa. Belgijska zasedba je še enkrat več dokazala, da imajo najmočnejšo ekipo za hitre zaključke dirk.

Danes so stavili na Davideja Ballerinija (Deceuninck-Quick Step), ki je v začetku sezone v izjemni formi. Šprinterski vlak je svojo nalogo opravil izjemno, Italijanu so ustvarili dovolj prednosti pred zasledovalci, da mu pravega šprinta sploh ni bilo potrebno prikazati. Ciljno črto je prečkal nekaj dolžin kolesa pred zasledovalci in prišel do že tretje zmage v letu 2021.

»Uresničil sem ene izmed sanj. To je začetek klasik, res velika klasika. Ljubim jo, rad jo imam, ljubim ekipo. To so moje sanje vse od kar sem kot otrok dirko videl na televiziji,« je po zmagi povedal 26-letnik.

Drugo mesto je danes pripadlo Britancu Jakeu Stewartu (Groupama-FDJ), tretje mesto pa je osvojil Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation).

Med dekleti »vse po starem«

Za zmago na Omloop Het Niewsbladu so se borila tudi dekleta. Še enkrat več smo videli zgodbo, ki smo jo vajeni že iz lanske sezone. Za vso konkurenco je bila ponovno premočna svetovna prvakinja Anna van der Breggen (SD Worx).

V zadnjih petdesetih kilometrih smo videli številne poskuse pobegov, ki pa so bili vselej zatrti. Šele na zadnjem vzponu dneva – strmem tlakovanem Bosbergu – se je Anni van der Breggen uspelo oddaljiti od tekmic in si privoziti udobno prednost.

Lov na vodilno Nizozemko je poskrbel za delitev glavnine, ki je posledično izgubljala čas. To je bila voda na mlin Van der Breggenove, ki je v zadnjih 5 kilometrov vstopila z dovolj veliko prednostjo, da je bila zmaga že na dosegu roke. Tudi kolesarke v ozadju so se sprijaznile z bojem za drugo mesto, ki ga je dobila Emma Cecilie Jorgensen (Movistar) pred Amy Pieters (SD Worx).

»Zelo sem vesela, saj je to seveda najboljši način za začetek sezone,« je po zmagi povedala 30-letnica. »Še posebej sem zadovoljna z vožnjo ekipe, saj nam ta daje samozavest za prihajajoče dirke kot tudi za preostanek sezone

REZULTATI MOŠKE DIRKE

REZULTATI ŽENSKE DIRKE