Primož Roglič predal rdečo majico etapnemu zmagovalcu Reinu Taaramaeju

Rein Taaramae je zmagovalec zahtevne etape, ki se je končala na vrhu Picon Blanca. Estonec je ves dan preživel v begu in na koncu obdržal dovolj prednosti, da je prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Letos smo bili že zelo zgodaj počaščeni z zahtevno etapo, ki se je končala z zaključnim vzponom. Pričakovali smo boje favoritov za končno zmago, a Jumbo-Visma danes ni kazala želje po lovu ubežnikov, ki so darilo glavnine sprejeli odprtih rok.

V begu je osmerica kolesarjev složno sodelovala in si privozila devet minut prednosti in rdeča majica je bila na dosegu roke. V zadnjih kilometrih je nato prednost začela hitro kopneti in izgledalo je že, da jih bo glavnina ujela, a pred vstopom na zaključni vzpon je tempo v ozadju padel in ubežniki so se proti vrhu Picon Blanca pognali štiri minute pred zasledovalci.

Boji ubežnikov so se razplamteli, večkrat je napadel Lilian Calmejane (AG2R Citroen), a si večje prednosti ni privozil. V drugi polovici vzpona so se nato odcepili Rein Taaramae (Intermarche-Wanty-Gobert), Joe Dombrowski (UAE Emirates) in Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), ki so se med seboj udarili za etapno zmago.

Največ moči je v zaključku ostalo Taaramaeju, ki se je znebil obeh zasledovalcev in zadnji kilometer odpeljal sam. Jasno je bilo, da je zmaga danes njegova, nato pa se je začelo čakanje glavnine, ki je dala odgovor, ali bo Estonec tudi oblekel rdečo majico.

V glavnini danes hujših bojev ni bilo, v zaključku sta sicer napadla David De la Cruz (UAE Emirates) in Adam Yates (Ineos Grenadiers), a njun napad je imel kratko življenjsko dobo. Kmalu sta bila ujeta in favoriti so se skupaj pripeljali na vrh. V zadnjih metrih je sicer pospešil Enric Mas (Movistar), a pridobil le tri sekunde.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je danes svoje delo opravil z odliko, na vzponu je nadzoroval svoje tekmece in brez večjih težav zadržal prednost pred njimi. Na vzponu je sicer moral delo opraviti sam, saj so vsi klubski kolegi popustili že veliko prej. Presenetljivo zgodaj je v krizo zašel Sepp Kuss (Jumbo-Visma), ki naj bi bil glavni pomočnik v gorah.

Roglič je danes tudi predal rdečo majico. Že od prve etape dalje poudarja, da se z veseljem za nekaj dni znebi bremena vodstva na dirki in tako prihrani nekaj moči, ki bo nujna v zadnjem tednu dirke. Kisovčan je zdrsnil na tretje mesto, za rdečo majico zaostaja 30 sekund.

Prejšnji članekAdam Yates in Hugh Carthy največja poraženca druge etape
Naslednji članekPrimož Roglič: »Še vedno se znam vzpenjati«