Primož Roglič: “Ni konec sveta, če ne osvojiš Dirke po Franciji”

Pred Primožem Rogličem je že tretja sezona, v kateri bo na Dirko po Franciji vstopil kot eden glavnih favoritov za zmago. Ta se mu je dvakrat že izmuznila, upa pa, da pregovor ‘v tretje gre rado’ še vedno drži.

Primož Roglič si je po letošnji sezoni vzel zaslužen dopust in čas izkoristil za izpolnitev želja, za katere med sezono ni časa. Poročil se je z dolgoletno partnerico Loro Klinc in nato medene tedne preživel na peščenih plažah, daleč od oči javnosti.

Dopust pa se sedaj počasi izteka. Ekipa bo sredi decembra odpotovala na priprave v Girono, vse bolj pogoste pa so spet tudi medijske obveznosti.

Enega prvih pogovorov po koncu dopusta je opravil s portalom CyclingNews, kjer se je ozrl na minulo sezono, seveda pa je pogled segel tudi v prihajajoče leto.

Sezona je minila zelo hitro. Zdi se ti, da se pelješ proti letališču pred prvo dirko, nato pa nekaj mesecev kasneje že letiš proti zadnji. Veliko se zgodi vmes, s številnimi vzponi in padci.”

Padec na tretji etapi Dirke po Franciji je zagotovo eden najbolj grenkih trenutkov sezone. (vir: twitter)

Prav padec na Dirki po Franciji je verjetno eden izmed dogodkov, ki je najbolj zaznamoval Rogličevo sezono. Če je bila to najnižja točka sezone, pa je bil zaradi nje uspeh na olimpijskih igrah nekaj tednov kasneje toliko slajši.

“Letošnje leto je minilo perfektno. V njem sem užival od začetka do konca,” je povedal 32-letnik, ki ne želi gojiti slabih spominov. Kot pravi sam se s težkimi trenutki spopada na drugačen način, ki mu omogoča osebnostno in športno rast.

“Težke trenutke v življenju rad vidim kot izzive, namesto kot težave. Mislim, da s tako mentaliteto dobro prideš skozi življenje in dirke.”

“Nisem glasen človek, ki bi se bahal. V našem športu moreš sposobnosti dokazati na cesti, z nogami, ne pa na televiziji. Mislim, da je ljudem všeč, ko se ne predaš in se še naprej boriš. Menim, da pošiljam sporočilo o vztrajanju in ljudje to cenijo.”

Zgodba o vztrajnosti! (vir: twitter)

Če kaj, potem lahko Rogliču pripišemo neverjetno vztrajnost, zaradi katere je tako priljubljen v kolesarskem svetu. Znova jo bo dokazoval že v prihodnji sezoni, ko se bo še tretje leto zapored podal na lov za rumeno majico.

Dvakrat do sedaj se mu je zmaga na francoski pentlji že izmaknila, a to ga ne ustavlja, da bi poskusil še tretjič. Zaveda se, da bo konkurenca huda in da mu prvo mesto ne bo podarjeno. Čeprav bo naredil vse, da vsaj enkrat v karieri stopi na najvišjo stopničko sredi Pariza, pa poudarja, da bo tudi brez tega lahko mirno živel do konca življenja.

Zagotovo se želim vrniti na Tour in ga osvojiti vsaj enkrat. A naučil sem se, da ni konec sveta, če ne zmagaš Dirke po Franciji.”

Življenje se nadaljuje, četudi nikoli ne osvojim Toura. Kar bom osvojil, bom osvojil,” je bil odkrit Kisovčan.

Beseda je nanesla tudi na glavnega tekmeca Tadeja Pogačarja. Rojak je dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji, tudi v letu 2023 pa bo povsem pri vrhu stavnic. Prav 23-letni Slovenec bo morda glavna ovira na Rogličevi poti do rumenih sanj.

Vedno so fantje, ki so zelo dobri na Dirki po Franciji in če želiš zmagati, jih moraš vse premagati. To je preprosto pravilo kolesarstva in Toura. Če ne bi bilo Tadeja, bi bil veliki favorit Egan Bernal, Chris Froome ali nekdo drug.”

Rivala na cesti, prijatelja izven nje. (vir: twitter)

Roglič ima s Pogačarjem drugačen odnos kot z ostalimi tekmeci. Že večkrat smo videli, da sta kljub rivalstvu na cesti, sicer dobra prijatelja. Mlajšega kolega močno ceni zaradi vseh njegovih uspehov, hkrati pa poudarja, da je prav zaradi njega tudi sam veliko boljši.

Spoznal sem, da me žene, da postanem najboljša verzija samega sebe,” je bil iskren 32-letnik.

Brez njega ne bi bil tako dober. Meni in vsem ostalim postavlja izzive, za kar sem mu hvaležen,” je še dodal za konec.

Prejšnji članekVIDEO: Pogumna, a nevarna vožnja Rigoberta Urana s svojo hčerko
Naslednji članekDobrodošli v neonskem objemu Neokya