Jumbo-Visma je razkrila koledar dirk Primoža Rogliča za sezono 2022. Ta je trenutno narejen le do Dirke po Franciji, po njej pa je v koledarju trenutno zapisana le Dirka po Španiji.

Ko je nizozemsko moštvo pred tednom dni razkrilo načrte za prihajajočo sezono, je bilo rečeno, da bo z dirkanjem začel na dirki Pariz-Nica. V vmesnem času je očitno prišlo do sprememb, saj sta se pred francosko etapno dirki vrinili še dve enodnevni preizkušnji.

Po podatkih zanesljivega nizozemskega portala Wielerflits, bo Primož Roglič zadnji vikend v februarju nastopil na dveh manjših francoskih dirkah. V soboto, 26. februarja, ga čaka klasika Ardeche, dan kasneje pa še klasika Drome.

Obeh francoskih dirk se bo udeležil tudi Jonas Vingegaard, ki bo na Touru ob Rogliču poveljeval črno-rumenim čebelam. Tako bomo lahko sploh prvič na delu videli udarni dvojec, ki je v preteklosti že nastopal skupaj, a nikoli Vingegaard še ni bil enakopraven Rogliču.

Primož Roglič in Jonas Vingegaard bosta moči združila že na uvodnih preizkušnjah sezone. (vir: twitteR)

Po francoskem dvojčku sledi že napovedano nadaljevanje koledarja, v katerega bodo poleg Pariz-Nice vključene še preizkušnje Milano-San Remo, Dirka po Baskiji, Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege.

Do še ene spremembe je prišlo tik pred Dirko po Franciji. Slovenski as bo formo pilil na Kriteriju Dauphine, ki bo zanj zadnja dirka pred francosko pentljo.

Vuelta letos v načrtu od samega začetka

Vajeni smo, da Primož Roglič v zadnjih treh letih v načrtu ni imel Dirke po Španiji, a se jo je po spletu okoliščin naposled vselej udeležil in tam tudi slavil.

Letos je drugače, španski krog je v koledarju zapisan že od samega začetka. Roglič ima namreč priložnost, da postane prvi kolesar v zgodovini, ki bi Vuelto osvojil štirikrat zapored, hkrati pa bi se na vrhu večne lestvice po zmagah izenačil z Robertom Herasom.

Lanski eksperiment ovržen

V lanski sezoni se je Primož Roglič odločil za drugačen pristop k pripravi na Dirko po Franciji. Po aktivnem pomladanskem delu sezone se je konec aprila poslovil z dirk in dva meseca posvetil le treningom.

Učinkov odločitve nikoli nismo mogli videti, saj je francosko pentljo zaradi poškodbe predčasno končal. A očitno mu nekaj v tej metodi ni odgovarjalo, saj se je letos odločil za vrnitev h klasičnemu pristopu.

Po spomladanskem delu si bo vzel le mesec dni premora, nato pa se bo odpravil na Kriterij Dauphine in tam pridobil potrebne dirkaške občutke.