Kolesarji na Dirki po Italiji se bodo jutri podali na prvo gorsko in na prvo italijansko etapo na dirki. CIlj jutrišnje etape je namreč vulkan Etna na Siciliji, ki sicer ni novinec na rožnati pentlji. Celoten vzpon meri kar 22,8 kilometrov, povprečen naklon pa znaša med pet in sedem procentov. V sredini vzpona kolesarje sicer čaka tudi strmejši sektor, kjer bo naklon tudi čez 9 odstotkov.

Jan Polanc ob zmagi na etapi Gira s ciljem na Etni

Na Etno se tudi slovenski navijači radi spominjamo. Leta 2017 je tam namreč slavil Jan Polanc, član ekipe UAE Emirates, ki je pred dnevi slavil okroglo tridesetko. Zadnjič je bila kolesarska dirka na Etni pred samo dvema tednoma, takrat je na Dirki po Siciliji zmagal Damiano Caruso (Bahrain Victorious), dobro pa je vozil tudi favorit na tem Giru, Vincenzo Nibali (Astana). Dirka po Italiji je bila sicer na Etni zadnjič leta 2020, ko je etapo tu dobil Jonatan Caicedo (EF Easypost), dve leti poprej pa je tu slavil Esteban Chaves. Jutrišnji zmagovalec se bo torej vpisal v elitno druščino, saj je leta 2011 na tej sloviti gori zmagal tudi veliki Alberto Contador.

Na jutrišnji etapi pričakujemo močan beg, ki bo prišel do zaključka etape. Med večje kandidate za uspeh lahko štejemo hribolazce, ki pa se ne borijo za visok skupni rezultat. Tako lahko jutri stavimo na kolesarje, kot so Lennard Kamna (Bora-hansgrohe), Pavel Sivakov (Ineos), David de la Cruz (Astana) in Harm Vanhoucke (Lotto Soudal). Seveda bo že priti v beg velik uspeh, saj je etapa dolga le 172 kilometrov, kar pomeni 150 kilometrov in zaključni vzpon.

Zadnji zmagovalec na Etni, Jonathan Caicedo na poti do zmage

Po prvem dnevu premora sicer skupno vodi nizozemski kolesar Mathieu Van der Poel (alpecin Fenix) pred Simonom Yatesom (BikeExchange) in Tomom Dumoulinom (Jumbo Visma). Domen Novak (Bahrain Victorious) je varno prepeljal madžarski del dirke.