Jutri se v Franciji začenja najpomembnejša pripravljalna dirka pred Tourom. Kriterij Daufineja tradicionalno gosti kolesarje, ki se na francoski pentlji borijo za najvišja mesta in tudi letos bo temu tako. Zopet lahko pričakujemo dvoboj Ineosa in Jumbo-Visme, kjer bosta glavna kandidata za zmago še enkrat več Egan Bernal in naš Primož Roglič.

Koronavirus je poleg spremembe datuma dirki odnesel tudi tri etape. Iz preteklih let smo vajeni, da je dirka v francoski provinci Daufineji najdaljša v koledarju, če izvzamemo Grand Toure. Običajnih osem etap bo letos skrajšanih na vsega pet dni dirkanja.

Vendar so organizatorji poskrbeli, da gledalci zaradi manj etap ne bomo prikrajšani drame na cesti. Iz programa so izločili tri razgibane etape in ostalo je le pet gorskih etap. Prav vse se bodo končale s ciljnim vzponom.

Organizatorji odlično stopnjujejo napetost

Najlažje bo kolesarjem prvi dan, ko bo največji napor izzval vzpon na Col du Beal, razvrščen v drugo kategorijo. Že dan kasneje bodo noge prvič zapekle. Cilj etape bo na prelazu Porte (17,5 km, povprečni naklon 6,2 %), ki so ga organizatorji uvrstili izven kategorije. Na prelaz se bodo kolesarji vzpeli tudi v sklopu Dirke po Franciji, na 16. etapi bo trasa karavano vodila preko Porta. Če se dan prej favoriti za končno zmago še ne bodo udarili, bomo boje zagotovo dočakali drugi dan.

Težavnost dirke se bo v prihodnjih treh dneh le še stopnjevala. Tretja etapa bo karavano vodila preko prelaza Madeleine, ki je pogosto vključen tudi na Dirko po Franciji. Tudi letos bo, na eni izmed najtežjih etap, ki bo poleg prelaza Madeleine kolesarje vodila še na vrh prelaza Loze, velikana, ki bo na francoski pentlji predstavljen premierno.

Tretja etapa se bo karavano vodila preko prelaza Madeleine, ki bo vključen tudi v letošnjo Dirko po Franciji. vir: twitter

Pravi boji za krono se bodo vneli četrti dan. Kolesarje čaka šest kategoriziranih vzponov. Po dva med njimi bosta prve in druge kategorije, preostala dva pa sta označena s tretjo in HC kategorijo. Etapa se bo končala na vrhu vzpona druge kategorije, a glavno selekcijo v glavnini bo naredil že HC vzpon 30 kilometrov pred ciljem.

Najbolj peklensko bo zadnji dan. Kolesarji bodo morali premagati nekaj manj kot 3500 višinskih metrov, ki jih bodo nabirali v okolici smučarskega središča Megeve, kjer se bo etapa začela in končala. Pot bo po obrazih tekmovalcev tekel od prvih kilometrov dalje. Že po 37 kilometrih vožnje se bodo zaleteli v najtežji vzpon dneva, slabih 9 kilometrov dolg klanec na prelaz Romme, ki postreže s povprečnim naklonom 9 %.

Končni zmagovalec bo znan na vrhu letališča v Megeveju. vir: twitter

Po spustu veliko časa za počitek ne bo, karavano namreč čaka prvo kategorizirani vzpon na Colombiere (7,5 km, povprečni naklon 8,5 %). V drugi polovici etape sledi še pet kategoriziranih vzponov, med njimi tudi ciljni druge kategorije, ki bo kolesarje pripeljal do letališča, na katerem se bo zaključila dirka.

V ospredju zopet pričakujemo Jumbo-Vismo in Ineos

V Daufineji pričakujemo nadaljevanje bojev, ki smo jih spremljali že na Tour de l’Ainu. Tam je svojo premoč dokazala Jumbo-Visma na čelu s Primožem Rogličem. Ranjeni levi Ineosa se bodo zagotovo želeli maščevati, vprašanje pa ostaja, ali premorejo dovolj moči.

Na dirki v Savojskih Alpah so bili kolesarji v črno-rdečih dresih le blede sence svojih podob iz preteklih let. A takoj po dirki je Egan Bernal opozarjal, da je glavni cilj sezone še daleč in da ni nikakršnega razloga za paniko. Do Toura je resda še skoraj tri tedna, a predstave na Kriteriju Daufineja bodo dale še nekoliko jasnejšo sliko o razmerju moči. Na petdnevni dirki se bodo ekipam pridružili še nekateri kolesarji, ki jih na Tour de l’Ainu ni bilo, zagotovo pa bodo nastopili na Touru.

Na Kriteriju Daupine pričakujemo nove boje Ineosa in Jumbo-Visme. vir: twitter

Ineos se bo »okrepil« s Pavlom Sivakovim in Michalom Kwiatkowskim. O slednjem veliko besed ne gre izgubljati. Poljak je že vrsto let eden glavnih pomočnikov na francoski pentlji in ta vloga mu bo pripadla tudi letos. Nekoliko manj je javnosti poznan Sivakov, ki v letošnji sezoni kaže izvrstne predstave. Nekaj izgubljenih kilogramov in pridobljenih vatov Rusa so prava kombinacija za vožnjo v klanec. Tam Sivakov letos blesti in na Dirki po Franciji bo njegova pomoč ekipnim kolegom še kako nujna.

Na drugi strani je Jumbo-Visma v ekipo dodala Wouta van Aerta, ki si je z odličnima predstavama privozil zmagi na Strade Bianche in spomeniku Milano-San Remo. Poleg Belgijca sta v Francijo pripotovala še Sepp Kuss in Tony Martin. Prvi bo pomoč udarni trojici ekipe nudil na vzponih, med tem ko bo Martin ekipne kolege varoval na ravninah.

Tako Ineos kot Jumbo-Visma bosta na Kriteriju Daufineja največ stavila na svoje tri zvezdnike. Nizozemsko moštvo bo poleg Rogliča v ogenj poslalo še Toma Dumoulina in Stevena Kruijswijka, medtem ko bo Ineos računal na Bernala, Chrisa Frooma in Gerainta Thomasa.

Na dirki štirje Slovenci

Poleg Rogliča bomo imeli Slovenci na dirki še tri predstavnike. V dresu Bahrain-McLarena bo nastopal Matej Mohorič, ki bo v prvi vrsti pomagal Mikelu Landi. Španec je po prihodu v bahrajnsko moštvo prevzel dirigentsko paličico in bo glavni mož ekipe tudi na Dirki po Franciji.

V Franciji bosta nastopila tudi Tadej Pogačar in Jan Polanc. vir: twitter

Veliko bolj kot Mohorič pa bo za skupno uvrstitev nevaren Tadej Pogačar. Slovenski talent bo glavno orožje UAE Emiratov, ob sebi pa bo imel tudi zvestega pomočnika Jana Polanca. Pogačar se bo v Daufineji prvič po ponovnem zagonu sezone preizkusil na etapni dirki, do sedaj je tekmoval le na dveh enodnevnih dirkah.

Fanta s Klanca pri Komendi pričakujemo v boju za najvišja mesta. Čeprav se zna zgoditi, da bo v zaključkih etap ostal sam, vemo, da se odlično znajde tudi v takšnem položaju. Nenazadnje je to dokazal na lanski Vuelti, kjer si je privozil tretje mesto.