Mathieu van der Poel je sporočil, da bo izpustil prihajajoči dirki ciklokrosa in je tako že zaključil z nastopi v letu 2021. Razlog za odsotnost je ponovna bolečina v hrbtu.

Dve dirki je trajala dosedanja ciklokros sezona Mathieuja van der Poela, ki je prisiljen v vnovičen počitek. Po odstopu sredi nedeljske dirke je priznal, da bolečine v hrbtu še niso odpravljene in da dirkanje na najvišjem nivoju trenutno ni mogoče.

Težave s hrbtom so se pri Nizozemcu začele po padcu na olimpijskih igrah. Nekaj dirk je na cesti še odvozil, nato pa si vzel odmor in se posvetil rehabilitaciji. Zaradi nje je izpustil velik del ciklokros sezone, pred časom celo prestavil prvotno načrtovani začetek in se v karavano vrnil šele minuli konec tedna.

Če je po prvi dirki, ki jo je končal na drugem mestu še kazalo na to, da bo Nizozemec lahko konkuriral najboljšim, pa je bila le dan kasneje razkrita resnica. V sedmem krogu je namreč zapeljal s proge in končal svojo preizkušnjo, saj je bila bolečina prehuda.

Z moštvom je sklenil, da se posvetijo odpravljanju poškodbe, četudi to pomeni, da morda v tej sezoni ne bo več sedel na ciklokros kolo. Januarja je sicer na sporedu svetovno prvenstvo, kjer si želi braniti mavrično majico, a zdravje je na prvem mestu.

Vsi vedo, da je svetovno prvenstvo v ZDA moj prvi veliki cilj v letu 2022, a zagotovo ni edini. Želim se povsem pozdraviti, brez časovnega pritiska, saj bom le tako lahko prikazal svoje popolne sposobnosti,” je povedal Van der Poel.

“S tekmovanji bom nadaljeval šele, ko bom povsem pripravljen. Če uspem priti na svetovno prvenstvo, še toliko bolje. Če ne, pa se bom osredotočil na spomladanske cestne dirke.

Nizozemec bo po novem letu prestal podrobne preglede, ki bodo temelj nadaljnjih načrtov.

Jasno gre za težavo, a ni razloga za paniko,” je povedal direktor ekipe Alpecin-Fenix Christoph Roodhooft. Zdravniki so nam zagotovili popolno okrevanje in to je trenutno naša prioriteta. Četudi to pomeni prilagoditev ciljev za svetovno prvenstvo v ciklokrosu.”

“Kratkoročno gledano bi to označili za neuspeh, a leto 2022 prinaša številne športne izzive, za katere je potrebno biti fizično dobro pripravljen.