Pogodbeno stanje slovenskih kolesarjev

Prestopni rok je v polnem pogonu, odmevna imena vsakodnevno menjajo sredino, a za zdaj je pri Slovencih vse mirno. Preverili smo, kakšno je stanje njihovih pogodb.

Štirje od sedmih predstavnikov, ki jih imamo v World Touru, spijo zelo mirno, saj imajo sklenjeno pogodbo še vsaj za naslednje leto, nekateri celo za dlje.

Tadej Pogačar – pogodba do leta 2027

(vir: twitter)

Tadeju Pogačarju se za svojo prihodnost ni treba bati, saj je lastnik najdaljše pogodbe v karavani. Le še en kolesar se po novem lahko ponaša s tako dolgotrajno pogodbo, to je Joao Almeida, ki bo v prihodnje nastopal prav ob Pogačarju.

Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji pogodbo v povprečju podaljšuje na pol leta in vsakič zvestobo obljubi še za dodatno leto. Samo v letu 2021 je sklenil že dve podaljšanji, ob novih uspehih pa lahko pričakujemo, da se bo letnica izteka pogodbe kmalu prestavila dlje v prihodnost.

Primož Roglič – pogodba do 2023

(vir: twitter)

Tudi Primož Roglič večjih težav s pogodbo nima, saj je z Jumbo-Vismo dogovorjen še za vsaj dve leti sodelovanja. Tako kot Pogačar tudi on ne bi imel nikakršnih težav v primeru, da mu v dosedanjem moštvu ne bi podaljšali pogodbe, saj bi ga večina ekip sprejela odprtih rok.

A Roglič se pri Nizozemcih počuti dobro. Čeprav ni več med najmlajšimi v karavani, pa je pri 31-letih v najbolj plodnem obdobju kolesarjeve kariere, tako da ima pred seboj skoraj gotovo še vsaj en podpis donosnejše pogodbe, preden pade v sistem enoletnih podaljševanj.

Luka Mezgec – pogodba do 2022

(vir: twitter)

Naš najboljši šprinter je lani podpisal dvoletno podaljšanje sodelovanja z avstralskim moštvom. Pri BikeExchangu bo tako ostal vsaj še eno sezono, glede na vse večjo vlogo, ki jo dobiva v moštvu, pa lahko pričakujemo, da bo želja po novem podaljšanju obojestranska.

Mezgec je letos drugič v karieri prejel možnost, da bo nastopil na dveh Grand Tourih. Potem ko je na Touru dobro sodeloval z Michaelom Matthewsom, bo Avstralca skušal do etapne zmage spraviti tudi na Vuelti.

Jan Tratnik – pogodba do 2022

(vir: twitter)

Syuk je še en v vrsti slovenskih kolesarjev, ki spijo mirno, saj ima pogodbo sklenjeno še za prihodnje leto. Podobno kot Mezgec je tudi Tratnik lani sklenil dvoletno podaljšanje.

Tratnik je v letošnji sezoni storil še korak naprej in svoje pomočniške sposobnosti izpilil do popolnosti. Tudi njega bomo lahko spremljali na Dirki po Španiji, kjer bo pomagal Mikelu Landi.

Matej Mohorič – pogodba do 2021

(vir: twitter)

Eden najbolj vidnih slovenskih kolesarjev v letošnji sezoni še nima pogodbe za prihodnje leto. Kje bo nadaljeval kariero še ni jasno, a glede na predstave, ki jih kaže letos, mu nove pogodbe ne bo težko dobiti.

Bahrain Victorious je Mohoričevo moštvo že zadnje štiri sezone, za seboj imajo izredno uspešno leto in verjeti gre, da si obe strani želita sodelovati še naprej. Bolj kot ne je torej le vprašanje časa podaljšanja pogodbe.

Jan Polanc – pogodba do 2021

(vir: twitter)

Polanc je bil zadnja leta zvesta oproda Tadeja Pogačarja, letos pa nekoliko presenetljivo izpadel iz osmerice, ki je potovala na Dirko po Franciji. Priložnost sedaj dobiva na Dirki po Španiji, kjer pa ekipa ne bo imela tako velikih ambicij kot v Franciji.

Polanc in Pogačar imata posebno vez, oba priznavata, da rada dirkata skupaj. Slovenska družba v arabskem moštvu odgovarja obema, zaradi česar lahko sklepamo, da bo Polanc ostal v UAE Emirates, ne nazadnje se je že večkrat tudi izkazal kot eden ključnih pomočnikov.

Domen Novak – pogodba do 2021

(vir: twitter)

V najslabšem položaju med vsemi Slovenci je Domen Novak, ki se mu po koncu sezone izteče pogodba z Bahrain Victorious. V letošnji sezoni je dobil nekaj priložnosti tudi na odmevnih dirkah, a vselej nekoliko razočaral. Lani je na Giru navdušil na etapi preko Stelvia, letos pa se zdi, da je storil korak nazaj.

Najboljši rezultat v sezoni je, če izvzamemo državno prvenstvo, dosegel na manjši dirki Circuito de Getxo, ko je bil 25. Na Dirki po Švici in Dirki po Kataloniji, kjer bi moral dokazovati svojo vrednost, pa ga žal ni bilo v ospredju. V drugem delu sezone postaja vse bolj jasno, da v ekipi prav resno nanj ne računajo več, zato bi bilo podaljšanje sodelovanja manjše presenečenje.

Prejšnji članekVIDEO: Matej Mohorič navdušuje na Dirki po Poljski
Naslednji članekMohorič zdrsnil na tretje mesto, etapne zmage se veseli Fernando Gaviria