Neilson Poweless je na klasiki San Sebastian prišel do svoje prve zmage med profesionalci. Do nje mu je v veliki meri pomagalo spremljanje zemljevida na kolesarskem računalniku Garmin, saj se je tako izognil padcu na spustu.

Ameriški mladenič Neilson Powless (EF Education-Nippo) si je v šprintu trojice privozil svojo prvo profesionalno zmago. Za nekaj centimetrov je prehitel našega Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), ki je v zaključku opravil največ dela, a priznal, da je naredil nekaj napak. Ena izmed njih se mu je pripetila na spustu z zadnjega vzpona, kjer je komaj ostal na kolesu.

Na prav tem ovinku, kjer je imel težave Mohorič sta padla Mikkel Honore (Deceuninck-Quick Step) in Lorenzo Rota (Intermarche Wanty Gobert), ki sta še sodelovala v begu. Edini, ki je ovinek odpeljal brez težav, je bil Powless, ki si je naslednje metre spusta ves čas ogledoval preko svojega Garmina.

»Gledal sem zemljevid na svojem Garminu. Zdi se mi, da so bili pred mano preveč osredotočeni na dogajanje na dirki in ne toliko na cesto,« je povedal Američan.

»Sam sem videl oster zavoj, ki smo se mu bližali in kjer je nato prišlo do padca. Na koncu sem bil le vesel, da sem ostal na kolesu in ohranil svežino do zaključka.«

Mohoriču je zmaga ušla za nekaj centimetrov. (vir: twitter)

Mohorič velja za izjemnega spustaša, a tokrat se konkurentom ni uspel odpeljati na poti v dolino, zato je moral na koncu računati na premoč v šprintu. Napaka na spustu mu je vzela nekaj moči, saj je moral loviti Powlessa, ki se je izognil težavam in pridobil nekaj metrov prednosti.

Prav lovljenje je morda na koncu Mohoriča stalo zmage, saj je v šprintu zaostal za nekaj centimetrov, čeprav naj bi med trojico, ki je skupaj prišla do cilja, bil najhitrejši šprinter. Po dirki je za RTV Slovenija povedal, kaj mu je povzročalo težave.

»Ceste so bile zelo spolzke, poskušal sem biti vseskozi v ospredju. Dirka je bila kar težka na vzponih, nisem se počutil povsem vrhunsko, zato sem moštvenim kolegom rekel, da lahko poskusijo. Na zadnjem klancu sem vendarle uspel ostati v vodilni skupini, na zadnjem spustu pa bi skoraj padel, saj sem prvič tukaj in cest ne poznam. Žal nisem zmagal, a sem vseeno zadovoljen z uvrstitvijo.«