Pogačarja čaka pester konec tedna na evropskem prvenstvu

Tadej Pogačar je potrdil, da bo na evropskem prvenstvu nastopil v dveh disciplinah. Medalji bo lovil na cestni dirki in v kronometru, mešano vožnjo na čas pa naj bi izpustil.

V Trentu je že vse pripravljeno za evropsko prvenstvo v kolesarstvu. Dogajanje se bo začelo v sredo, sklenilo pa v nedeljo. V tem času bomo lahko videli 13 preizkušenj, največ pozornosti pa bodo pričakovano požele moške članske dirke.

Ganna prvi favorit za kronometrski naslov

Tadeja Pogačarja bomo na delu prvič videli v četrtek, ko bo na sporedu posamična vožnja na čas. Že dan prej se bo odvila mešana vožnja na čas, a po zadnjih podatkih naj bi se slovenska izbrana vrsta nastopu tam odpovedala.

Popoldanski četrtkov termin je rezerviran za moško člansko posamično vožnjo na čas. Na precej kratki, le 22,4 kilometra dolgi povsem ravninski trasi bodo tekmovala številna zvezdniška imena. Prvi favorit bo zagotovo Filippo Ganna, a visoko bodo merili tudi kolesarji, kot so Remco Evenepoel, Stefan Kung, Stefan Bissegger, Remi Cavagna, Joao Almeida, Kasper Asgreen in Eduardo Affini. Seveda pa si naslova želi tudi Pogačar.

Trasa vožnje na čas. (vir: La Flamme Rouge)

Cestna dirka bo postregla s skoraj 4000 višinskimi metri

Po kronometru za najboljšega kolesarja sveta sledi nekaj premora, saj bo cestna dirka tradicionalno na sporedu povsem na koncu. V nedeljo se bo karavana tako podala na 179,3 kilometra dolgo traso, ki bo postregla s 3765 višinskimi metri.

Kolesarji se bodo iz Trenta podali na daljšo pot po okolici, katere osrednja točka bo vzpon na Candriai (4,8 km; 8,9 %). Po spustu z najvišje točke dirke bodo vstopili v kroge, ki jih bomo lahko spoznali že na dirkah članic in mlajših selekcij. Gre za 13,2-kilometrski krog preko vzpona Povo, kjer se bo najverjetneje odločalo o zmagovalcu. Člane čaka osem krogov.

Trasa cestne dirke. (vir: La Flamme Rouge)

Konkurenca bo velika, številne reprezentance so že napovedale, da v Italijo pošiljajo zelo močne zasedbe. Poleg Pogačarja bo eden glavnih favoritov za naslov prvaka Remco Evenepoel, ki bo zagotovo lahko računal na pomoč izkušenega Philippa Gilberta.

Francozi v Italijo niso poslali najmočnejše zasedbe, ki bo kasneje nastopala na svetovnem prvenstvu, a kljub temu bodo imeli velike možnosti za uspeh. Benoit Cosnefroy bo prvi adut, ob sebi pa bo imel kolesarje, kot so Thibaut Pinot, Guillaume Martin, Warren Barguil in Romain Bardet.

Italijani domače prvenstvo jemljejo zelo resno, zato v ogenj pošiljajo izredno močno zasedbo, ki slovi po dobrih predstavah na enodnevnih dirkah. Čast Italijanov bodo branili Sonny Colbrelli, Matteo Trentin, Diego Ulissi, Andrea Bagioli, Gianni Moscon in Filippo Ganna.

Nato je tu še nekaj kolesarjev, na katere je treba biti vselej pozoren. Bauke Mollema je že večkrat dokazal, da zna presenetiti, nikoli se ne sme odpisati niti Petra Sagana, čeprav je trasa na prvi pogled zanj prezahtevna. Španci bodo računali na Mikela Lando, Ivana Cortino Garcio in Iona Izagirreja, Danci pa bodo skušali presenetiti s Kasperjem Asgreenom in Jonasom Vingegaardom.

Prejšnji članekLestvica UCI: Trije Slovenci v prvi deseterici
Naslednji članekJe Miguel Angel Lopez že odpeljal zadnjo dirko v dresu Movistarja?