Pogačar tudi uradno potrdil napad na Tour in Vuelto

Tadej Pogačar ima na svojem računu že številne uspehe, a za zdaj se še ne more pohvaliti z nastopom na dveh Grand Tourih v eni sezoni. Tega si je želel že lani, a se mu naposled ni izšlo. Odločen je, da mu dvojni Grand Tour uspe v letu 2022.

Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji išče nove izzive. Ves kolesarski svet si ga želi videti na dveh tritedenskih dirkah v sezoni in vse kaže, da bo letos želja uslišana. Tadej Pogačar namreč poleg branjenja zmage na Dirki po Franciji napoveduje tudi nastop na Dirki po Španiji.

Že v lanski sezoni je imel Pogi v koledarju dva Grand Toura, a je naporen ritem ob koncu sezone, ki so ga dodatno zaostrile olimpijske igre, odločil, da nastop na Vuelti izpusti. Tako je ostalo le pri Touru in vnovičnem enem nastopu na tritedenski dirki.

V moštvu so poudarjali, da se mora Pogačar, kljub številnim uspehom, razvijati postopoma. Pri 23. letih je še vedno zelo mlad kolesar, katerega profesionalni razvoj še ni končan. Prenatrpan urnik bi tako lahko imel negativne dolgoročne posledice.

Leto starejši, leto modrejši

Novo leto za Pogačarja prinaša nove možnosti za razširjanje obzorij. V moštvu so sklenili, da je letos pripravljen na dve tritedenski dirki, saj bo tempo po Touru nekoliko lažji kot lani.

Letos je udeležba na dveh Grand Tourih bolj jasno začrtana. Veliko bolj verjetno je kot lani, a 100-odstotno ne moremo biti nikoli prepričani. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi med sezono, a to si želim,” je bil jasen 23-letnik.

Upam, da letos odpeljem dva Grand Toura, tako Tour kot Vuelto. Dirka po Španiji je bila moja prva tritedenska dirka in končal sem jo na tretjem mestu. Nanjo me vežejo lepi spomini, ki jih želim ponovno doživeti.”

Leta 2019 je debitiral na Dirki po Španiji in jo končal na tretjem mestu. K temu je dodal tudi tri etapne zmage. (vir: twitter)

Pred Grand Touroma na spomenike

Pogačar ne bo polno zaseden le v drugem delu sezone, pač pa bo imel precej natrpan urnik že spomladi. Tam bodo v ospredju najprestižnejše enodnevne dirke, kjer je lani že dokazal, da je sposoben zmagovati.

Ob Milanu-San Remu in branjenju zmage na Liege-Bastogne-Liege, bo debitiral na Dirki po Flandriji. Gre za povsem drugačno dirko od preostalih dveh spomenikov, saj o zmagovalcu odločajo sposobnosti vožnje preko tlakovcev.

Prav ti so eden glavnih razlogov za Pogačarjevo udeležbo, saj bodo tlakovani odseki vključeni tudi v Dirko po Franciji. Ne ravno ti, ki jih bomo videli na Dirki po Flandriji, a vseeno bodo predstavljali dober trening za 5. etapo francoske pentlje.

“Nov izziv zame in prepričan sem, da mi bo pomagalo pri pripravi na tlakovce Dirke po Franciji. Dobil bom občutek za vožnjo po kockah. Po dirki pa si lahko ogledamo tudi trase nekaterih etap Dirke po Franciji.

Lani je osvojil dva spomenika – Liege-Bastogne-Liege in Dirko po Lombardiji. (vir: twitter)

Pogačar je sicer na Dirki po Flandriji v preteklosti že nastopil, a na mladinski izvedbi. Takrat se je boril v dresu slovenske reprezentance, tokrat pa se bo prvič pomeril med svetovno elito. Na dirki sicer ne bo vodil ekipe, vozil bo v službi Mattea Trentina.

Ne bom vodja, saj bom šele debitiral. Imamo dobre kolesarje za klasike, kot je recimo Matteo Trentin. Sam bom le opazoval, nabiral izkušnje in pomagal moštvu.”

“Če bom v dobrem položaju, ga bom seveda skušal izkoristiti, a ne pričakujem visoke uvrstitve. Želim le pomagati ekipi in pridobiti izkušnje,” je še pojasnil.

Ob koncu sezone Pogačar namerava nastopiti tudi na Dirki po Lombardiji, kar pomeni, da bo nastopil na kar štirih od petih spomenikov. Izpustil bo le Pariz-Roubaix.

Prejšnji članekEgan Bernal še dolgo ostaja “Grenadier”
Naslednji članekBo Cavendish sploh še dobil priložnost za lov na rekordno znamko Merckxa?