Pogačar evropsko prvenstvo odprl z 12. mestom, naslov ubranil Küng

Kolesarji so se na evropskem prvenstvu za naslov udarili v posamični vožnji na čas. Še drugo leto zapored je bil najhitrejši Stefan Küng. Tadej Pogačar se na ravninski trasi ni znašel in je zasedel 12. mesto.

Le 22,4 kilometra dolga trasa je postregla z razburljivim bojem za naslov evropskega prvaka. Številni specialisti za vožnjo na čas so upali, da bo danes njihov dan, a na koncu so bitko zares bili le trije.

Ko je na štartno klančino prišel Filippo Ganna, prvi favorit za zmago, so bili domači navijači prepričani, da svetovnemu prvaku ne more uiti tudi naslov najboljšega na stari celini. Ganna je s progo začel zelo dobro in na vmesnem času postavil najboljši čas, a nato je našel primernega tekmeca.

Na prvem vmesnem času je Remco Evenepoel nekoliko presenetil in se povsem približal Ganni, medtem ko je Stefan Küng zasedel tretje mesto, a razlike so bile minimalne. Švicar je v nadaljevanju stopnjeval tempo, Belgijec pa je začel popuščati.

Evenepoel je v cilju zaostal za Ganno in začelo se je čakanje na Künga, ki je kot branilec naslova štartal zadnji. Na ciljno ravnino je zapeljal s 15 sekundami prednosti in do ciljne črte obdržal dovolj hitrosti, da je prevzel vodstvo in se še drugo leto zapored podpisal pod naslov evropskega prvaka.

Tadej Pogačar je vedel, da na povsem ravninski trasi nima prav veliko možnosti proti veliko večjim in močnejšim fantom. S progo se je spopadel dobro in na koncu zaostal v večini le za specialisti za vožnjo na čas, kamor se sam jasno ne uvršča. Zasedel je 12. mesto z zaostankom minute in 21 sekund.

Bujakova daleč od vrha

Dekleta so s svojo preizkušnjo končala že dopoldan. Naslova se veseli Švicarka Marlen Reusser, ki v tej sezoni brani barve Ale-BTC Ljubljane. Za 29-letnico je to prvi naslov evropske prvakinje in na splošno ena največjih zmag v karieri.

Drugo mesto je pripadlo Ellen Van Dijk, ki se ji ni uspelo še petič zavihteti na evropski vrh. Sploh prvič v zgodovini evropskih prvenstev se zmage ni veselila ena izmed Nizozemk. Tretje mesto je zasedla Lisa Brenauer.

Edina slovenska predstavnica je bila Eugenia Bujak. Pred dirko je povedala, da si želi izboljšati svojo najboljšo uvrstitev, ki je bila šesto mesto. A žal se ji danes nastop ni posrečil. Močno je zaostala za najboljšimi in v cilju zasedla 23. mesto z zaostankom 3:06.

REZULTATI MOŠKE PREIZKUŠNJE

REZULTATI ŽENSKE PREIZKUŠNJE

Prejšnji članekSponzorstvo nezanesljivega kripto podjetja v težave spravlja Qhubeko-NextHash
Naslednji članekTom Dumoulin prisilno končuje letošnjo sezono