Po dveh letih na vrhu lestvice ni več Slovenec

Slovenija ima še vedno dva predstavnika znotraj najboljše trojice kolesarjev, a po dveh letih na samem vrhu ni več enega izmed naših kolesarjev. Tja se je zavihtel Wout van Aert.

Dolgo časa se je Wout van Aert držal tik pod vrhom UCI lestvice, a vselej je eden izmed Slovencev zbral nekaj več točk in posledično zasedel vrh. Najprej je več kot leto dni na vrhu »sedel« Primož Roglič, v zadnjem času pa je prestižno mesto pripadlo Tadeju Pogačarju.

Po nedavnih Van Aertvih uspehih, ki je na Dirki po Britaniji osvojil štiri etape in skupno zmago, pa je prišlo do spremembe. Pomanjkanje dirk naših dveh junakov je pomenilo, da je Belgijec storil dovolj, da je prvič v karieri postal številka ena in s tem razžalostil Slovenijo.

Van Aert je na vrhu zamenjal mesto s Tadejem Pogačarjem, od katerega ima sedaj 169 točk več. Razlika do tretjega Primoža Rogliča pa je že precej občutnejša, Kisovčan namreč zaostaja še 1114 točk več.

Najboljša deseterica. (vir: UCI)

Slovenski dvojec bo imel priložnost za zmanjševanje razlike že v kratkem, saj je na sporedu svetovno prvenstvo. A tam bo prav Van Aert eden glavnih favoritov za naslov tako v kronometru kot na cestni dirki, tako da se prav lahko zgodi, da bo prednost 27-letnika še narasla.

Izmed Slovencev bo trasa svetovnega prvenstva najbolj odgovarjala Mateju Mohoriču, ki je ob zadnji posodobitvi lestvice pridobil eno mesto. Sedaj leži na devetem mestu, a le dve točki zaostaja za Maxom Schachmannom. To razliko bi lahko stopil že v sredo na cestni dirki.

V točkovanju držav Slovenija še vedno zaseda drugo mesto. Za prvouvrščeno Belgijo ima 1946 točk zaostanka, od tretje Francije pa so naši fantje zbrali 858 točk več.

Najboljša deseterica reprezentanc. (vir: UCI)
Prejšnji članekContador drži obljubo in se odpravlja na 1600-kilometrsko pot iz Madrida v Milano
Naslednji članekPogačar uspehe dosega tudi v zasebnem življenju