Luis Angel Mate je pred dnevi končal že svojo deseto Dirko po Španiji, kjer pa vidnejšega pečata ni pustil. Veliko bolj pa je javnost navdušil z odločitvijo, da bo pot iz Santiaga de Compostele do doma na jugu Španije prekolesaril.

Kot da tri tedne kolesarjenja ne bi bilo dovolj, bo Luis Angel Mate noge bremenil še dodatnih šest dni. Sklenil je, da se iz Santiaga de Compostele, kjer se je končala Dirka po Španiji, odpravi na 1000 kilometrov dolgo potovanje do domovanja v Marbelli na jugu polotoka.

Španski veteran je v kolumni za Rouleur zapisal, da je še vedno željan kolesarjenja in da mu bo pot omogočila uživanje na kolesu na drugačen način, kot je užival na dirki. Svoj podvig je poimenoval ‘Vuelta de la Vuelta’.

Svojo pot domov bo začel pred katedralo sv. Jakoba. (vir: twitter)

Načrt za projekt se je v glavi 37-letnika gradil že nekaj časa. Kot pravi sam, je ideja nastala takoj po objavi podatka, da bo Santiago gostil zaključek španskega kroga.

»Ko sem videl, da se bo Vuelta končala v Santiagu de Composteli, mi je ideja o tovrstni pustolovščini takoj prišla na misel. Zdela se mi je edinstvena priložnost, da na kolesu uživam drugače, brez stresa, zaviranja, padcev, vatov…,« je zapisal Mate.

»Želel sem le vzeti kolo in se odpeljati domov brez uporabe letala ali avtomobila, z lastno močjo v harmoniji s samim seboj in okolico. Gre za lepo potovanje, ki ga potrebujem za prekinitev cikla, v katerega se ujameš po treh tednih dirkanja.«

Član Euskaltel Euskadija je priznal, da ga je za odločitev navdihnila tudi znamenita romarska pot Camino. Ta vsako leto privabi številne romarje s celotnega sveta in se po 780 kilometrih konča prav pred stolnico sv. Jakoba, kjer so svoje popotovanje končali tudi kolesarji na Vuelti.

»Rekel sem si, da bom prispel do sobote popoldan in se skopal v morju ter doma pojedel kosilo,« je še dodal španec.