Peter Sagan je novi član moštva TotalEnergies

Po dolgem napovedovanju je prestop Petra Sagana k francoski ekipi TotalEnergies naposled le postal uraden. Slovak je podpisal dvoletno pogodbo, s seboj pa je pripeljal še Macieja Bodnarja in Daniela Ossa.

Že večji del sezone je bilo jasno, da se Peter Sagan in Bora-hansgrohe po koncu sezone razhajata. Slovaški zvezdnik je kar nekaj časa iskal novo ekipo, tudi po zaslugi norih prestopnih pogojev, ki jih je postavil. Naposled se je nekoliko omehčal in novo sredino našel pri TotalEnergies.

Sagan je z moštvom sklenil dvoletno pogodbo, ki se bo iztekla po koncu sezone 2023. Tedaj bo star 33 let, zato podaljšanje pogodbe ni nemogoče.

Francosko moštvo zadnja leta nastopa s prokontinentalno licenco, prav prihod Sagana pa si želijo izkoristiti za dvig rezultatov in ugleda. Na ta način bi radi za sezono 2023 pridobili World Tour licenco, ki bo tedaj na voljo.

Sagan k Francozom pričakovano ni prišel sam, a je s seboj pripeljal bistveno manj ljudi, kot je bilo sprva mišljeno. Po najbolj optimističnih napovedih naj bi se moštvu pridružilo kar enajst članov tako imenovane »ekipe Sagan«. Realnost je precej drugačna, Slovak je s seboj pripeljal le svojega lead-out moža Daniela Ossa in kronometrista Macieja Bodnarja, ki navadno narekuje tempo glavnine in Saganu omogoča boj v šprintih.

Javna skrivnost je tudi ta, da ima Sagan sklenjeno sodelovanje z ameriškim podjetjem Specialized. Čeprav tega uradno ne želi razkriti, pa na to kaže tudi zadnja poteza ene najprestižnejših kolesarskih znamk. Specialized že vrsto let opremlja Boro-hansgrohe, po selitvi Sagana pa bo s kolesi, čeladami in čevlji opremljal tudi TotalEnergies, pri čemer pa bodo še naprej ostali zvesti tudi Bori-hansgrohe.

»Nova avantura bo zanimiva. Jean-Rene je direktor, ki želi spremeniti svet kolesarstva. Upam, da bom ekipi lahko pomagal in z njimi osvojil mnoge dirke,« je povedal Sagan.

»Sedaj se bom jasno osredotočil na preostanek sezone in izpolnitev zadanih ciljev, novi ekipi pa se bom pridružil pozimi.«

Prejšnji članekPo treh izgubljenih prstih v nesreči se Koen de Kort poslavlja od kolesarstva
Naslednji članekSam Bennett se po dveh letih vrača k Bori-hansgrohe