Pariz-Roubaix in Amstel Gold Race bosta v letu 2022 zamenjala termina

Pariz-Roubaix tudi v sezoni 2022 ne bo izveden v svojem tradicionalnem terminu. Še tretje leto zapored je iskal nov datum, a tokrat bo sprememba nekoliko manjša.

Amstel Gold Race in Pariz-Roubaix sta na sporedu dve zaporedni nedelji v aprilu. V običajnih letih je prva na sporedu največja francoska enodnevna dirka, teden dni kasneje pa se kolesarji pomerijo še na ‘pivovarniški’ klasiki. V prihodnjem letu bosta vlogi zamenjani.

Pariz-Roubaix bi moral biti prihodnje leto na sporedu 10. aprila, a bodo takrat v Franciji potekale predsedniške volitve. Ker sta oba dogodka organizacijo zelo zahtevna, še posebej pa potrebujeta polno prisotnost policije, se je ASO, ki stoji za Pariz-Roubaixom, podal v lov za novim datumom.

Ni trajalo dolgo, da je prišlo do spremembe termina. Christian Prudhomme, direktor Pariz-Roubaixa, se je obrnil na nizozemskega kolega Lea van Vlieta, ki skrbi za organizacijo Amstel Gold Raca. Zaradi izrednih razmer je bil slednji pripravljen ponuditi menjavo datuma in zaplet je bil rešen, še preden bi lahko postal težava.

Wout van Aert bo favorit za zmago na obeh dirkah. (vir: twitter)

»Christian Prudhomme me je poklical in povedal, da Pariz-Roubaix ne more biti 10. aprila, saj so takrat volitve. Vprašal me je, če bi lahko zamenjali termina. Pogovorili smo se z vsemi vključenimi stranmi in se odločili, da zaradi posebnih okoliščin to izpeljemo. Lepo je, da si lahko pomagamo,« je povedal Van Vliet.

»Rešitev je bila mogoča zavoljo sodelovanja in pozitivnega odnosa Lea in Mednarodne kolesarske zveze. V imenu tisočih kolesarskih navijačev se jim zahvaljujem,« je ob naznanitvi novega datuma povedal Prudhomme.

V sezoni 2022 bo Amstel Gold Race tako na sporedu 10. aprila, Pariz-Roubaix pa se bo odvil na veliko noč 17. aprila. Teden pred nizozemsko dirko bo na sporedu Dirka po Flandriji, v sredo pred francoskim spomenikom pa se bodo kolesarji borili za zmago na klasiki Brabantse Pijl.

Prejšnji članekBo Tom Dumoulin v prihodnji sezoni menjal klubske barve?
Naslednji članekEF Education-Nippo se s posebnimi čeladami poklanja delavcem na »prvih bojnih linijah«